Şiddet ve Almanca sorunu | Viyana’daki okullar krizde

Şiddet ve Almanca sorunu | Viyana’daki okullar krizde

Viyana’daki anaokullarında çocukların Almanca bilgisinde büyük eksiklikler bulunmakta. Hem yeni göçmenler hem de Viyana’da doğan çocuklar dili yeterince öğrenmekte zorluk çekiyorlar. Bu durum okullarda şiddet ve ceza gerektiren suçlarda korkutucu bir artışa yol açıyor. Kentin Eğitimden Sorumlu Meclis Üyesi Christoph Wiederkehr ve Eğitim Bakanı Martin Polaschek, anaokulunda dil desteğinin iyileştirilmesi konusunda kararlılar ve şiddeti önlemek için önlem alınması çağrısında bulunuyorlar.

İslam dini eğitimi uzmanı Profesör Ednan Aslan’a göre bu durum sadece yakın zamanda göç etmiş çocukları değil, aynı zamanda Viyana’da doğan çocukları da etkiliyor. Özellikle bazı ilçelerde neredeyse tüm çocukların anadili Almanca olmayan ana dilleri olan anaokulu grupları bulunmaktadır. Bu, giderek daha fazla çocuğun anaokuluna gittikten sonra birkaç yıl boyunca Almanca cümleyi tam olarak konuşmakta zorluk çektiği anlamına geliyor. ORF’nin bildirdiğine göre bu eksiklikler ilkokul birinci sınıftaki birçok öğrencide de görülebiliyor.

 

Birinci sınıf öğrencilerinin üçte biri istisnai öğrencilerdir

NEOS’tan Belediye Eğitim Meclis Üyesi Christoph Wiederkehr, burada acil eyleme geçilmesi gerektiğini düşünüyor. Birinci sınıf öğrencilerinin üçte birinin Almanca diline yeterli hakimiyeti olmayan istisnai öğrenciler olduğunu vurguluyor. Ancak iyi haber şu ki, çocuklar çok çabuk öğreniyor ve bu nedenle anaokulu çağından itibaren hedefe yönelik destek verilmesi gerekiyor. Bu nedenle Wiederkehr, Viyana’daki tüm çocukların Almanca dilini iyi derecede öğrenebilmeleri için daha fazla dil eğitimi ve personel desteği içeren bir Alman taarruzu çağrısında bulunuyor.

FCG’den zorunlu okul öğretmenleri sendikası başkanı Thomas Krebs, çocukların Almanca dil becerilerinin eksikliğini büyük bir sorun olarak görüyor. Bu eksikliklerin sadece öğrencileri değil, öğretmenleri de etkilediğini vurguluyor. Öğretmenler artık öğrencileri tarafından anlaşılamıyor, bu da sınıftaki iletişimi daha da zorlaştırıyor. Krebs, dil becerilerini geliştirmeye yönelik önceki girişimlerin açıkça yeterli olmadığını eleştiriyor.

Okullarda suçlarda ciddi artış

Almancayla ilgili sorunların yanı sıra başka bir sorun daha büyüyor: Okullarda şiddet.

İçişleri Bakanlığı istatistiklerine göre okullarda işlenen suçların sayısı son yıllarda önemli ölçüde arttı. Bu sayı 2021’den 2023’e neredeyse iki katına çıktı. Bu durum özellikle endişe verici çünkü 2021’de salgın nedeniyle okullar birkaç hafta kapalı kaldı ve bu da sayıların düşmesine neden oldu.

Geçen yıla göre de artış yaşandı. Özellikle dikkat çekici olan, suçların çoğunun Viyana’nın eteklerinde işlenmiş olmasıdır. Donaustadt, Floridsdorf ve Ottakring okullarda en fazla suç işlenen şehirler arasında yer alıyor. Ancak sendikacı Krebs, bu istatistiklerin öğretmenlere yönelik büyük saygısızlığı yansıtmadığına dikkat çekiyor. Öğretmenler, öğrencileri tarafından sıklıkla en kaba ve bayağı şekillerde hakarete uğramaktadır dendi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 22.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.