Sigaraya zam geliyor!

Avusturya’da tütün mamullerine her yıl yapılan vergi artışı nedeniyle sigara fiyatlarına zam yapılacağı açıklandı. Bir paket Marlboro marka sigara 6,30 Euro yerine, 6,50 Euro satılacak.

Sigaraya zam geliyor!

Japan Tobacco International (JTI), 4 Mart itibarıyla sigara çeşitlerinin bir kısmının fiyatlarını paket başına 20 sent artırdı. Özel markalar Benson & Hedges, Camel, Meine Sorte ve Smart Export etkilendi.

Fiyatların daha yüksek belirlenmesinin nedeni ise 1 Nisan’da tütün vergisine yapılacak yıllık artış. Geleneksel olarak şirketler bunu bu tarih civarında fiyatlarını kendileri artırmak için bir fırsat olarak değerlendirdiler.

Sanayi devi Philip Morris de 2 Nisan’da 20 sentlik bir ek ücretle onu takip edecek.

Chesterfield, L&M, Marlboro ve Philip Morris sigara markaları zamdan etkileniyor. Ayrıca Heets tütün çubuklarının fiyatı da 5,50 Euro’dan 5,70 Euro’ya çıkarılacak.

Henüz tüm çeşitlere zam gelmiyor

Şirket, Marlboro 24s gibi bazı çeşitlerin fiyatını değiştirmeden bırakıyor. Sektör uzmanlarına göre bu, özellikle fiyata duyarlı müşterilerin rakiplere geçişini engellemeyi amaçlıyor.

Yıllık maliyetler 2.373 Euro’ya çıkıyor

Fiyat artışının cüzdan açısından anlamı: Örneğin bir Marlboro içicisi, paket için daha önce 6,30 Euro yerine artık 6,50 Euro ödeyecek. Günde bir paket ile bu artık yılda 2.372,50 Euro’ya ulaşıyor. Bu öncekinden 73 Euro daha fazla.

 

Öte yandan, Avusturya’daki tütün şirketleri geçen yıl fiyatlarını paket başına 30 sent artırmıştı.

Yalnızca geçen yıl vergi dairesi sigara dumanından 2,7 milyar Euro kazandı; bunun neredeyse 2,1 milyarı tütün vergisinden, geri kalanı ise KDV’den geldi.

Yüzde 76’sı devlete gidiyor

Mega gelirin ana nedeni sigara fiyatının bileşimidir. Sadece yüzde 24’ü toptancılara, endüstriye ya da tütüncülere gidiyor. Geriye kalan yüzde 76’yı ise devlet vergi ve harç şeklinde tahsil ediyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 22.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.