SPÖ konferansındaki skandala tepkiler devam ediyor

Avusturya Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] olağanüstü parti konferansında yaşanan sayım fiyaskosunun ardından, SPÖ’de bir kargaşa bitmiyor.

SPÖ konferansındaki skandala tepkiler devam ediyor

SPÖ genel başkanlığı yarışını Burgenland valisi Hans Peter Doskozil’in kazandığının ilan edilmesi ve sonrasında oyların yanlış sayıldığnın frk edilmesiyle, aslında yarışı diğer aday Traiskirch belediye başkanı Andreas Babler kazandığı anlaşıldı.

Ancak seçim hatası partiyi karıştırdı.

Kärnten SPÖ lideri ve valisi Peter Kaiser, Cumartesi günü Linz’de düzenlenen parti konferansında yapılan hatayı “süper bir felaket” olarak nitelendirdi. Doskozil, oy çokluğu ile kazanan ilan edildi, ancak birçok oy kaydedilmedi. SPÖ, kaybedilen oyu ararken kazananın Doskozil değil, Babler olduğunu fark etti diyerek eleştirdi.

Cumartesi günü bizzat Linz’de bulunan Kaiser, “İnanılmaz, süper bir erime. Bunlar asla olmaması gereken hatalar” dedi. Federal parti yönetiminin bir üyesi olarak, tüm üyelerden yalnızca özür dileyebildi. Diğer prosedür şimdi yapılmalı komiteler tarafından karar verildi “Yeni sonucun artık onaylandığını ve SPÖ’nün yeni başkanının Andreas Babler olduğunu düşünüyorum” dedi.

Viyanalı SPÖ lideri ve belediye başkanı Michael Ludwig (SPÖ), Twitter’da şu sözlerle tebrik etti: “Andi Babler’ı tebrik ediyorum. Kendini adamış, dinamik bir sosyal demokrat ve SPÖ’nün yeni federal parti başkanı. Ona tam desteğimiz var! Toplumumuzda sosyal adalet ve dayanışma için. Dostluk ve mutluluk devam ediyor!”

“Utanç verici” hata

Salzburg SPÖ başkanı David Egger, hatayı “utanç verici” olarak nitelendirdi. Ama onun hiçbir suçu olmayacak, diye vurguladı. Egger “Böylesine önemli bir oylamada hatalar yapılması hiç hoş değil. Teknoloji insanlar tarafından çalıştırılıyor ve hatalar meydana gelebilir.” Doskozil’i destekleyen Egger, Salzburg Sosyal Demokrasisi sonucu kabul ederek, “Andreas Babler’i tebrik ediyorum” dedi.

Vorarlberg SPÖ lideri Gabi Sprickler-Falschlunger ilk tepkisinde sayım hatasından utandığını söyledi. Sprickler-Falschlunger, “Dehşete kapıldım, bu hata için Avusturya’daki herkesten özür dilemek istiyorum,” dedi. “Bunun nasıl olabileceği hakkında hiçbir fikrim yok” diye devem etti.

Parti kongresi öncesinde ve sırasında Doskozil lehine konuşan Yukarı Avusturya eyalet başkanı Michael Lindner, Babler’ı tebrik etti ve tam destek sözü verdi. Linz Belediye Başkanı Klaus Luger farklı tepki gösterdi.

Aşağı Avusturya eyalet teşkilatından Babler’a tebrikler geldi. SPÖ eyalet partisi lideri Sven Hergovich, “Yalnızca birleşik bir SPÖ başarılı olabilir ve başarılı olacaktır.” Bir yayında, “Artık partinin tüm genişliğini temsil eden bir ekiple sosyal demokrasiyi birleştirmek ve güçlendirmek için hızla yeni bir birlik bulmak önemlidir” dedi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 05.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.