SPÖ lideri Babler daha uygun fiyatlı yaşam alanı yaratmak istiyor

Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] lideri Andreas Babler, yeni inşaat arazisinin yarısının sosyal konut için ayrılmasını ve bunun anayasal bir hükümle güvence altına alınmasını öneriyor. Bunu yaparken sadece uygun fiyatlı yaşam alanı yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda tökezleyen inşaat sektörünü de canlandırmayı amaçlıyor.

SPÖ lideri Babler daha uygun fiyatlı yaşam alanı yaratmak istiyor

SPÖ lideri Andreas Babler daha uygun fiyatlı yaşam alanı yaratmak istiyor. Bu nedenle APA’ya sunduğu bir bildiride yeni inşaat arazisinin yarısının sosyal konut için ayrılmasını öneriyor. Hatta bunu bir anayasa hükmüyle güvence altına almak istiyor. Babler, kâr amacı gütmeyen kuruluşların inşaat faaliyetlerinin artmasının, tökezleyen inşaat sektörünü de canlandıracağına inanıyor.

Babler, yüksek konut maliyetlerini enflasyonun ana nedeni olarak görüyor

SPÖ başkanı, artan konut maliyetlerinin Avusturya’daki rekor enflasyonun ana nedenlerinden biri olduğunu vurguluyor. Kiraların çok fazla artmaması da sosyal konutların fiyat düşürücü etkisinden kaynaklanıyor. Geçtiğimiz Aralık 2023’te özel sektörde metrekare başına ortalama kira, kâr amacı gütmeyen sektöre göre yüzde 40 daha yüksekti.

Ancak kâr amacı gütmeyen emlak geliştiricileri giderek artan bir baskı altına giriyor, artan emlak fiyatları sosyal konut inşaatını büyük ölçüde zorlaştırıyor ve özel yatırımcıların spekülatif yatırım amaçlı gayrimenkullerini tercih ediyor, diye eleştiriyor Babler. Bu nedenle piyasaya müdahalenin arttırılması gerekmektedir.

SPÖ lideri yeni inşaat arazisinin yarısını sosyal inşaat için ayırmak istiyor

SPÖ lideri, metropol bölgelerde yeni tahsis edilen inşaat arazilerinin en az yüzde 50’sinin kâr amacı gütmeyen konutlara ayrılması gerektiğini talep ediyor. Federal eyaletlerin mekânsal ve inşaat düzenlemelerindeki ilk olumlu deneyimler, bu önlemlerin muazzam potansiyelini gösterdi.

Ayrıca Babler, inşaat arazilerinin spekülatif amaçlarla istiflenmesine karşı alınacak önlemleri de tartışmak istiyor. Ona göre yaklaşımlardan biri arazi ihale kanununun modernleştirilmesi olacaktır. Uygun fiyatlı konut sıkıntısı varsa, spekülatif amaçlarla istiflenen inşaat arazileri “özel spekülatörlerden” belediyelere ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara aktarılmalıdır. SPÖ’nün “Uzmanlar Konseyi” halihazırda reform önerileri hazırlamakla görevlendirilmiş durumda.| ©DerVirgül

Yayınlama: 09.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.