SPÖ seçim komisyonu başkanı istifa etti

Avusturya Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] olağanüstü parti konferansında yaşanan sayım fiyaskosunun ardından, seçim komisyonu başkanı Michaela Grubesa’nın istifasıyla ilk personel sonuçlar ortaya çıktı.

SPÖ seçim komisyonu başkanı istifa etti

SPÖ genel başkanlığı yarışını Burgenland valisi Hans Peter Doskozil’in kazandığının ilan edilmesi ve sonrasında oyların yanlış sayıldığnın frk edilmesiyle, aslında yarışı diğer aday Traiskirch belediye başkanı Andreas Babler kazandığı anlaşıldı.

Seçim komisyonu şu anda olağanüstü federal parti konferansında başkanlık seçiminde kullanılan oyları yeniden sayıyor. Seçilen yeni parti lideri Andreas Babler’in önerisi üzerine, yeni sayıma eşlik etmesi ve sonucun doğruluğunu garanti altına alması için bir noter çağrıldı.

APA’nın edindiği bilgilere göre Grubesa, Viyana’da devam etmekte olan seçim komisyonu toplantısını henüz sona ermeden terk etmişti. Daha önce de “Krone” gazetesi Grubesa’nın istifasını haber yapmıştı.

Grubesa yaptığı yazılı açıklamada bu adımı, komisyon başkanı olarak parti kongresinde sonuçların ikinci kez gözden geçirilmesini sağlaması gerektiğini söyleyerek gerekçelendirdi. Bu hata için SPÖ’nün tüm üyeleri ve delegelerinin yanı sıra “partimize sempati duyan” herkesten, özellikle de Babler ve Hans Peter Doskozil’den resmen özür dilemek istediğini söyledi.

Yeniden sayımın sonucu bekleniyor

Yeniden sayım sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli değil. Seçim komisyonunun artık kimsenin şüphe duymayacağı bir sonuca ulaşması halinde Babler’in tekrar basının karşısına çıkması muhtemel.

Yeniden sayımdan önce SPÖ, oy pusulalarının Linz’den Viyana’ya açık bir şekilde taşındığı yönündeki haberleri yalanladı. Açıklamanın devamında, oy pusulalarının bir palete sarılarak Viyana’ya getirildiği belirtildi. Oy pusulaları Viyana’daki SPÖ federal ofisinde muhafaza edildi ve sadece yeniden sayım sırasında tekrar açıldı.

Açık sorular

Aslında sonuçlarda hala bazı tutarsızlıklar var. Cumartesi günü parti, Burgenland Valisi Hans Peter Doskozil için 316 oy, Babler için 279 oy ve beş oyu geçersiz saymıştı. Dolayısıyla toplamda 600 oy bulunurken, SPÖ resmi sonuçlarında 601 oy kullanıldığını belirtmiştir. Pazartesi günü Grubesa yeni sayım sonuçlarını açıklamıştı. Kayıp oy bulunmuştu ama geçersizdi. Grubesa, “Bu, başlangıçta açıklanan dört oy yerine beş geçersiz oy bulduğumuz anlamına geliyor” dedi – ancak Cumartesi günü resmi olarak beş geçersiz oy bildirilmişti.

Aynı zamanda, oylar değiştirildiği için adaylar için sonuç değişti. Doskozil 280 oy alırken Babler 317 oyda kaldı – böylece her ikisi de birer ek geçerli oy aldı. Bu da geçersiz oylar da dahil olmak üzere toplam 602 oy kullanıldığı anlamına geliyor ki bu rakam Cumartesi günü açıklanan rakamdan iki oy daha fazla. Grubesa basın toplantısında sadece “bir” oy bulunduğunu bildirdi.

Sayım groteskliği Pazartesi öğleden sonra, yeniden sayımın tutarsızlıklar ortaya çıkardığına dair ilk söylentilerin yayılmasıyla başladı. Yeniden sayımın yapılmış olması, parti konferansında açıklanan sonuçta bir oyun eksik olmasından kaynaklanmaktadır. Yeni sonuçla bile tüm sorular çözülmüş değil. Grubesa Pazartesi günü kısa bir süre içinde bir basın toplantısı düzenleyerek Excel tablosunun doldurulması sırasında bir hata yapıldığını ve Babler oylarının Doskozil’e, Doskozil oylarının da Babler’e yazıldığını açıkladı. Komisyon başkanı, parti konferansında kimsenin talep etmemesi nedeniyle bir inceleme yapılmamış olmasından dolayı suçu üstlendi.| ©DerVirgül

Yayınlama: 06.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.