Süpermarketler gıda atıklarını bildirmek zorunda

Süpermarketler gelecekte ne kadar gıdayı çöpe attıklarını ya da bağışladıklarını Çevre Bakanlığı’na bildirmek zorunda olacak. Atık Yönetimi Yasasında yapılan değişiklik Avusturya’da yaklaşık 900 işletmeyi etkiliyor.

Süpermarketler gıda atıklarını bildirmek zorunda

Şirketler için raporlama yükümlülüğü dördüncü çeyrekten itibaren 400 metrekarelik bir satış alanından veya beş satış noktasından itibaren geçerli olacak. Bakan Leonore Gewessler’e [Yeşiller] göre bu, “bağış yapmak için açık bir teşvik” olmalı ve böylece gıda israfını en aza indirmeli.

Gıda israfı: Süpermarketler gelecekte atıklarını bildirmek zorunda

Üç ayda bir, büyük gıda perakendecileri ve süpermarket zincirleri ne kadar gıdayı çöpe attıklarını ve ne kadarının bağışlandığını Çevre Bakanlığı’na bildirmekle yükümlü olacak. APA’ya yaptığı açıklamada Gewessler, “Enflasyon zamanlarında, birçok insan ay sonunu nasıl getireceğini bilemezken, binlerce ton gıdanın çöpe atılması kabul edilemez” dedi. Atık Yönetimi Yasasındaki yeni düzenleme şeffaflık yaratmakta ve gıda israfına karşı açık bir mesaj niteliği taşımaktadır, zira şirketler hala tüketime uygun olan gıdalarını bağışlamaya ve israftan kaçınmaya teşvik edilmektedir.”

“Gıda Değerlidir” girişimi ile israfın önlenmesi

Süpermarketler ve Bakanlık arasında gönüllü bir anlaşma olan “Gıda Değerlidir” girişimi sayesinde gıdalar halihazırda gıda bankaları gibi sosyal kuruluşlara verilmekte ve böylece yaklaşık 20.000 ton gıda atığa dönüşmekten kurtarılmaktadır. Bununla birlikte, perakende sektöründe önlenebilir gıda atığı miktarının 70,834 ton olduğu tahmin edilmektedir.

AWG değişikliğine yönelik girişim önerisi Avusturya’da tahmini 900 işletmeyi etkilemektedir. Üç aylık raporlar ilk kez 2023 yılının dördüncü takvim çeyreği için 10 Şubat 2024 tarihine kadar sunulmalıdır. Hem insan tüketimi için ücretsiz olarak dağıtılan hem de atık olarak bertaraf edilen gıda kütlesi rapor edilecek ve daha sonra üç aylık bir raporda kamuoyuna sunulacaktır. Mikro işletmeler ve çiftçiler gibi doğrudan satış yoluyla gıda dağıtan gıda üreticileri program kapsamında değildir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 25.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.