Viyana’da 80.000 kişi aşırı sağa karşı sokaklara çıktı

Yağmura rağmen cuma akşamı Viyana’da parlamento önünde 80.000 kişi aşırı sağcılığa karşı “demokrasiyi savunmak” amacıyla düzenlenen büyük bir mitingde toplandı. Innsbruck ve Salzburg’da da protesto etkinlikleri düzenlendi.

Viyana’da 80.000 kişi aşırı sağa karşı sokaklara çıktı

On binlerce insan cuma günü Viyana’da ve diğer şehirlerde sokaklara dökülerek aşırı sağcılığa karşı gösteri yaptı.

Organizatörlere göre, yağmura rağmen “demokrasiyi savunmak” amacıyla geniş çapta desteklenen kitlesel mitingde akşam Viyana’da parlamento önünde en az 80.000 kişi toplandı.

Polise göre 35.000 kadar insan vardı. Innsbruck ve Salzburg’da da protesto etkinlikleri düzenlendi.

Black Voices Avusturya’dan Mireille Ngosso, Almanya’daki aşırı sağcıların yakın zamanda duyurulan toplantısında tartışılanların sürpriz olmadığını söylüyor. “Bu her zaman korktuğumuz bir şeydi.” Pek çok siyahi insan ve Avusturya’da yabancı kökenli insanlar korkuyor. SPÖ yerel meclis üyesi, “Bazılarımız çantalarımızı çoktan topladık ve hangi ülkeye kaçabileceğimizi düşünüyoruz” dedi. İnsani İltica Politikası Platformu sözcüsü Erich Fenninger de aşırı sağcıların “sınır dışı etme fantezilerine” karşı uyarıda bulundu.

Black Voices, Fridays for Future ve İnsan Sığınma Politikası Platformu tarafından düzenlenen gösteriye aralarında ÖGB, AK ve Caritas’ın da bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra SPÖ ve Yeşiller’den oluşan geniş bir cephe de destek verdi. Katılımcılar arasında dini toplulukların yanı sıra sanat ve kültür sektöründen temsilciler de yer aldı.

Öte yandan Söz Partisi de mitingde yerini aldı.

FPÖ’nün seçimi kazanması halinde demokrasinin sonu gelir, uyarısı

Cornelius Obonya ve Katharina Stemberger gibi önde gelen aktörlerin yanı sıra Volkstheater yönetmeni Kay Voges de konuştu. Voges konuşmasında FPÖ’nün iktidara gelmesinin demokrasinin sonu anlamına gelebileceği konusunda uyardı. Ama: “AfD’nin, FPÖ’nün, Kimlikçilerin planlarını reddeden, demokrasiyi savunmak isteyen o kadar çok insanımız var ki.”

Işık denizine katılanlar arasında Sağlık Bakanı Johannes Rauch (Yeşiller), SPÖ lideri Andreas Babler ve Yeşiller’in AB seçimlerindeki en büyük adayı Lena Schilling gibi siyasetçiler de vardı.

Innsbruck’taki mitinge 3.000 katılımcı

Polise göre Innsbruck’taki Landhausplatz’taki mitinge yaklaşık 3.000 kişi katıldı. Resmi adı “Sağa karşı ayağa kalk – Demokrasi ve çeşitlilik için Tirol” olan etkinlik, bulutlu ve yağmurlu hava nedeniyle akşamın erken saatlerine kadar sessiz geçti.


Miting oldukça müzikaldi: Bir bando konuşmalar arasında İtalyan partizan şarkısı “Bella Ciao”yu çaldı ve bu da birçok katılımcının sol yumruklarını kaldırmasına neden oldu. Gruptaki bir şarkıcı “sınır öldürür” sloganı attı. Konuşmacıların hedefi yalnızca FPÖ ve Alman AfD değildi, tüm hükümet partileri hedef alındı: Bir konuşmacı hayal kırıklığı içinde “Yeşil hükümetin katılımıyla bile sınırdışı edilmeler gerçekleşmeye devam ediyor” dedi.

Salzburg’da da protesto etkinliği

Salzburg şehrinde yaklaşık 1.400 kişi cuma akşamı erken saatlerde yağmurlu havada “insanlık, dayanışma ve aşırıcılığa karşı” gösteri yaptı. Çok sayıda STK, Salzburg standartlarına göre büyük bir protesto çağrısında bulundu.

| Salzburg

Uzun gösteri eski şehre doğru yola çıkmadan önce konuşmacılar, yalnızca Almanya ve Avusturya’da değil, tüm dünyada sağa doğru kaymanın yaşandığı konusunda uyardılar.

Irkçılık karşıtı dayanışma hareketlerinden Antira Salzburg’dan aktivist, aşırı sağcı grupların FPÖ lideri Herbert Kickl sayesinde yeniden cesaret kazandığını belirterek, aşırı sağcı sözcüklerin dile giderek daha fazla girdiği konusunda uyardı. Aşırı sağcı ajitasyonu ve öfkeyi hafife almamalıyız.” Ancak Avrupa’nın iltica politikası yanlış yönde gelişiyor ve aşırılıkçıların ekmeğine yağ sürüyor dedi.

Almanya’daki protestoları örnek alarak sağa karşı gösteriler

Mitingler, geçen hafta sonu Almanya’da düzenlenen benzer protestoları örnek aldı. Pek çok şehirde yüzbinlerce kişi sağa karşı sokaklara çıktı. Bu durum, “Correctiv” araştırma merkezinin, 25 Kasım’da Potsdam’da aşırı sağcıların bir toplantısına ilişkin ortaya çıkardığı bilgilerle tetiklendi; bu toplantıya diğerlerinin yanı sıra AfD politikacıları ve Avusturya’daki aşırı sağcı Kimlikçi hareketin eski başkanı Martin Sellner de katıldı. Milyonlarca yabancı uyruklu insanın Almanya’dan sınır dışı edilmesi planları “geri dönüş” sloganıyla tartışıldı.| ©DerVirgül

Almanya ve Avusturya’dan göçmenlerin nasıl gönderileceği planlanıyor

Yayınlama: 26.01.2024
Düzenleme: 27.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.