Yiyecek-içecek sektörü Avusturya’da enflasyonu belirliyor

Avusturya’da enflasyon zayıflamaya devam ediyor açıklamasının ardından, vatandaş düşen enflasyonu hissediyor mu? sorusunu gündeme getiriyor.

Yiyecek-içecek sektörü Avusturya’da enflasyonu belirliyor

Avusturya İstatistik Kurumu tarafından sunulan verilerde, şubat ayında fiyat artış oranı yüzde 4,3 ile Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördüğü vurgulandı.

Avusturya İstatistik Kurumu [Statistik Austria] Genel Müdürü Tobias Thomas Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “enflasyon oranının Ocak’taki yüzde 4,6’dan Şubat’ta yüzde 4,3’e düşmesinin temel nedeni, gıda fiyatlarındaki artışın önemli ölçüde dengelenmesi ve yiyecek-içecek sektöründeki fiyat artışlarının artık güçlü seviyelere ulaşmamış olmasıdır” dedi.

Akaryakıt fiyatları da sert düştü

Thomas Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Öte yandan önceki aylarda önceki yıla göre gözle görülür şekilde düşen yakıt fiyatları neredeyse değişmeden kaldı” dedi. Ocak ayının bir önceki ayıyla karşılaştırıldığında fiyat seviyesi yüzde 0,7 arttı. Avusturya’nın Euro bölgesi karşılaştırmalarına göre belirlenen Uyumlaştırılmış Enflasyon Oranı (HICP) Şubat ayında yüzde 4,2 oldu.

Mikro alışveriş sepetlerinde enflasyon yüzde 5,4

Günlük alımları yansıtan ve ağırlıklı olarak gıdanın yanı sıra günlük gazete veya kahvehanede kahve içeren mikro alışveriş sepetinin fiyat düzeyi Şubat ayında yıllık yüzde 5,4 arttı (Ocak: yüzde +6,5). Haftalık bir alışverişi temsil eden ve gıda ve hizmetlerin yanı sıra yakıtı da içeren mini alışveriş sepetinin fiyat düzeyi yıllık yüzde 4,9 arttı.

Restoran ve otellerde yüksek enflasyon devam ediyor

Enflasyonu etkileyen en önemli etken ise restoran ve otel fiyatlarındaki ortalama yüzde 8,3 oranındaki artış oldu ve bu artış enflasyona 1,09 puan katkı sağladı. Ancak burada da enflasyon Ocak ayındaki yüzde 9,0 seviyesinden biraz daha az belirgin oldu.

Kira enflasyonu yüzde 8,6

Konut, su ve enerji fiyatları ortalama yüzde 4,2 oranında artarak genel enflasyonun 0,85 puanını oluşturdu. Kiralar yüzde 8,6 artarak Ocak ayına göre biraz daha düşük (yüzde +9,1) arttı. Hanehalkı enerji fiyatları Şubat ayında bir yıl öncesine göre yüzde 3,7 daha düşüktü ve bölgesel ısıtma da yüzde 12,7 daha düşüktü. Gaz ise yüzde 11,9 oranında pahalılaştı.

Eğlence ve kültür fiyatları ortalama yüzde 5,0 oranında arttı. Gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatları yüzde 3,7 oranında artarak enflasyona 0,43 puan katkı sağladı. Ulaştırma fiyatları ortalama yüzde 1,2 oranında arttı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 18.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.