Alkollü araç kullandı ancak polis ehliyetini alamadı

Vücudu alkol üreten kişiye açılan içkili araç kullanma davasında karar verildi.

Alkollü araç kullandı ancak polis ehliyetini alamadı

Belçika’da pazartesi günü görülen alkollü araç kullanma davasında mahkeme beraat kararı verdi. Avukatın, nadir görülen metabolizma rahatsızlığından muzdarip olan müvekkilinin vücudunun bu nedenle alkol ürettiğini açıklaması üzerine mahkeme bu kararı aldı.

40 yaşındaki adama açılan dava, mahkemeye gut fermantasyonu sendromu adı verilen bir durumdan muzdarip olduğunu kanıtlamasının ardından reddedildi.

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’ne (National Library of Medicine) göre, vücutta alkol üretimiyle nitelenen bu durum genellikle sendeleyerek yürüme, geveleyerek konuşma, sindirim sisteminde sıkıntı ve kafa karışıklığı gibi sarhoşluk belirtileriyle ortaya çıkıyor.

AFP’nin haberine göre polis, adama ilk olarak 2019’da ceza kesti ve Nisan 2022’de alkolmetrede litre başına 0,91 mg (yasal sınır olan litre başına 0,22 mg’ın çok üzerinde) alkol çıkması üzerine adamın aracı yine kenara çekildi.

Haber ajansına göre adam, polisle son karşılaşmasından sonra rahatsızlığını öğrendi.

Adamın avukatı Anse Ghesquiere, Reuters’e yaptığı açıklamada “başka bir talihsiz tesadüf” olarak müvekkilinin bir bira fabrikasında çalıştığını ancak kendisini ayrı ayrı muayene eden üç doktorun adamın gut fermantasyonu sendromundan muzdarip olduğunu doğruladığını söyledi.

Belçika medyası yargıcın kararında sanığın sarhoşluk belirtileri yaşamadığını vurguladığını aktardı. Sanığın adı yerel yargı gelenekleri uyarınca paylaşılmadı.

Belçika’daki AZ Sint-Lucas hastanesinde klinik biyolog olarak görev yapan Lisa Florin, bu hastalığa sahip kişilerin alkollü içkilerdekiyle aynı tür alkol ürettiklerini ancak genellikle bunun etkilerini daha az hissettiklerini açıkladı.

Florin, insanların gut fermantasyonu sendromuyla doğmadığını ancak bağırsakla ilgili başka bir rahatsızlıktan muzdarip olmaları halinde bu hastalığa yakalanabileceklerini de sözlerine ekledi.

Yayınlama: 23.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.