Avrupalı bilim insanları, başta Avusturya olmak üzere aşırı sağa dönüş konusunda uyardı!

Bilim, Avrupa Birliği seçimlerinde aşırı sağın yükselişinin yol açacağı hasar konusunda uyardı. Bilim, Avrupa seçimlerinde aşırı sağın beklenen yükselişinden endişeli…

Avrupalı bilim insanları, başta Avusturya olmak üzere aşırı sağa dönüş konusunda uyardı!

Science Europe başkanı Mari Sundli Tveit, Avrupa’da aşırı sağın yükselişinin araştırmalar üzerindeki potansiyel etkisi konusunda uyarıda bulundu.

Avrupa’daki 40 araştırma finansman kuruluşu ve araştırma sağlayıcısının şemsiye kuruluşunun başkanı olan Sundli Tveit, İngiliz “Times Higher Education” dergisine verdiği röportajda bilimin açıklığa, sınır ötesi işbirliğine ve hareketliliğe bağlı olduğunu vurguladı. Ancak bu temel değerlerin sorgulanabileceği konusunda uyardı.

Bilim, Avrupa seçimlerinde aşırı sağın beklenen yükselişinden endişeli

Science Europe’un müdürü, popülist sağcı partilerin önemli kazanımlar elde etmesi beklenen Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde konuştu. “Times Higher Education”, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin (ECFR) Avrupa seçimlerinde ve özellikle Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, İtalya ve Almanya’da “keskin sağa dönüş” gösteren yakın tarihli bir raporuna atıfta bulunuyor. Hollanda, Polonya ve Slovakya’da Avrupa karşıtı popülistlerin sayısında güçlü artışlar bekleniyor.

Aynı zamanda Norveç Araştırma Konseyi’nin başkanı olan ve 14 Mart’taki FWF etkinliğinde bulunan Sundli Tveit, “Avrupa genelinde sağcı siyasetin yeniden canlanması, eğer bilimsel özgürlüğü kısıtlamayı veya ortadan kaldırmayı hedefliyorsa, bilim açısından endişe vericidir” dedi.

Aynı zamanda Norveç Araştırma Konseyi’nin başkanı olan Sundli Tveit, FWF’nin “think.beyond Summit – temel araştırmanın geleceği” etkinliği için 14 Mart’ta Viyana’ya geleceğini söyledi.

Bilime karşı yapılan propaganda demokrasi ve refahı da tehlikeye atıyor

Avrupa Bilim Fonu Yönetim Kurulu üyesi olan Avusturya Bilim Fonu (FWF) Başkanı Christof Gattringer de bu yönde görüş belirtti: “Bilim ve araştırma ile rasyonel argümanlara dayalı kararlar, liberal demokratik bir toplumun yapı taşlarıdır. ” dedi.

İş birliği, çeşitlilik ve açıklık her şeyden önce ilerlemeyi mümkün kılacaktır. Özellikle uluslararası iş birliğini “bir bilim için merkezi başarı faktörü” olarak gören FWF başkanı, “Bu ilkeleri kısıtlayan ve bağımsız bilime karşı duyarlılığı körükleyen herkes yalnızca araştırma yerini değil, aynı zamanda demokrasi ve refahın geleceğini de tehlikeye atıyor” diyerek, özellikle Avusturya gibi küçük bir ülke için uluslararası işbirliğini” mükemmel bilim için merkezi bir başarı faktörü ” olarak gördüğünün altını çizdi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 22.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.