Avusturya’da ekonomik krizin diğer yüzü | Enerji Grupları ve Bankaların inanılmaz kârları

2022 yılında enerji kriziyle bağlantılı yaşanan ekonomik dar boğazın yükünü, dar gelirli vatandaş çekerken, enerji grupları ve bankaların Korona yılı 2021 yılından bile daha fazla kâr yaptıkları görüldü. Özellikle enerji ve bankacılık sektörlerinde kârlar ve hissedarlara yapılan dağıtımlar sadece yüksek değil, hayal gücünün de ötesinde.

Avusturya’da ekonomik krizin diğer yüzü | Enerji Grupları ve Bankaların inanılmaz kârları

Bir yıl önce gazeteler borsada işlem gören en büyük şirketler için rekor bir yıl olduğunu yazıyordu. Ancak bu yıl kârlar ve hissedarlara yapılan dağıtımlar sadece yüksek değil, hayal gücünün de ötesinde. Analiz edilen 17 ATX şirketinin karı 14.7 milyar Euro’dur. Bu, bir önceki rekor yıl olan 2021’e kıyasla yüzde 42,6’lık bir artışa tekabül ediyor. Sadece Voestalpine, AT&S ve Do&Co gibi üç şirket 15 milyar sınırını aştı.

Aynı durum hissedarlara yapılan dağıtımlar için de geçerlidir: geçmiş rekor yıllarda sahiplere 3 milyardan fazla para akarken, bu yıl bu rakam 6 milyar avro gibi inanılmaz bir rakama ulaşabilir. Şu anda neredeyse 5.6 milyar temettü planlanmış durumda – bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 58’lik bir artış.

Voestalpine, AT&S ve Do&Co’nun nihai rakamları açıklandığında, 6 milyar Euro sınırı muhtemelen aşılacaktır. Bu da iki milyar Euro’luk uzun vadeli ortalamanın üç katı anlamına geliyor.

Enerji̇ grupları: OMV ve Verbund hissedarlarına yaklaşık 3 milyar

Tüm ATX şirketleri arasında en yüksek kar 2022 yılında OMV’ye gitti. Madeni yağ şirketi kârını yaklaşık dörtte üç oranında artırarak 3,63 milyar Euro’ya yükseltti. 2021’de ise hala 2,9 milyar Euro seviyesindeydi. Ve bu, bir önceki yıla kıyasla zaten iki katına çıkmış olmasına rağmen oldu. Elektrik grubu Verbund da kârını 2021’den 2022’ye iki katına çıkararak 1,7 milyar Euro’ya yükseltti.

Hissedarlar bu kabaran karlardan özellikle memnun: her iki enerji grubu da şirket tarihlerindeki en yüksek temettüleri ödüyor. OMV hissedarları 1,6 milyar, Verbund ise 1,25 milyar Euro alacak. Artış özellikle Verbund için büyük: bu kez bir önceki yıla göre neredeyse %243 daha yüksek.

Erste Bank ve Raiffeisenbank İçı̇n Muazzam Kârlar

Bankacılık sektörü de krizin kazananları arasında yer alıyor. Raiffeisen Bank International [RBI] 3.6 milyar Euro ile en iyi ikinci sonucu elde etti. Bu bir önceki yıla kıyasla % 164’lük bir artış anlamına geliyor. Bunun nedeni Rusya’daki kârlar ve daha yüksek faaliyet gelirleridir.

Erste Group Bank AG de 2022 yılında yaklaşık 2,2 milyar Euro ile bir başka rekor sonuç bildirdi. Şimdiye kadar 2021 yılında elde edilen en iyi sonuç yüzde 12,6 ile geride bırakıldı. Hissedarlar şirket tarihindeki en yüksek temettüden dolayı mutlu olabilirler: 811 milyon Euro ceplerine aktı.
Fazla kâr vergisi tüm kârın sadece yüzde 0,7’sı̇nı̇ oluşturuyor.

Öte yandan şirketler aşırı kar vergisini hissetmiyor. Sadece iki şirket bu vergiyi ödemek zorunda kaldı: 90 milyon Euro ile OMV ve 10 milyon Euro’dan az ile Verbund. Bu da tüm ATX karlarının sadece yüzde 0.7’sine ya da iki şirketin karlarının yüzde 1.8’ine denk geliyor. Bunun nedeni, hükümet tarafından kararlaştırılan aşırı kar vergisinin sadece enerji şirketlerini etkilemesidir. Ve bu bile kârın sadece bir kısmını etkiliyor. Fosil yakıtlar için kar sadece yazdan beri dikkate alınırken, Verbund ve Evn gibi elektrik şirketleri için son tarih sadece 1 Aralık 2022’dir.

Şı̇rketler vergi̇ reformu ve kamu sübvansı̇yonlarından yararlanıyor

Bunun yerine OMV gibi şirketler son vergi reformundan büyük ölçüde faydalandı. Aynı zamanda hükümet de onlara sübvansiyon şeklinde para dağıttı. Momentum Enstitüsü tarafından yapılan hesaplamalara göre, federal hükümet son üç yılda Avusturyalı şirketlere – sadece AG ve GmbH’lere – 38 milyar Euro’nun üzerinde kamu sübvansiyonu verdi. Enstitü, “Genel olarak, bu şirketler pandemi ve enerji krizine rağmen karlarını artırmayı başardılar” diyor.| ©DerVirgül

 

Yayınlama: 07.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.