Gıda fiyatları enflasyondan daha yüksek

Avusturya’da gıda fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle, KDV indirimi isteniyor. Süt, peynir ve yumurta gibi temel gıda fiyatları şubat ayında sırasıyla yüzde 20, yüzde 27 ve yüzde 16’dan fazla arttı.

Gıda fiyatları enflasyondan daha yüksek

Avusturya İstatistik Kurumu’na göre, gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 16 arttı ve bu nedenle Şubat ayında yüzde 10,9 olan enflasyon oranının oldukça üzerinde kaldı. Sendikaya yakın Momentum Enstitüsü, durumu düzeltmek için temel gıda maddelerinde KDV indirimi öneriyor.

Momentum Enstitüsü’nün cuma günü yaptığı açıklamaya göre, düşük gelirli haneler mevcut paralarının daha büyük bir bölümünü temel ihtiyaçlarını ve dolayısıyla gıdayı karşılamaya harcamak zorunda. Restoran veya kuaför ziyareti gibi diğer harcamalar tamamen tasarruf edilebilirken, bunu yemekle yapmak zor.

Avusturya İstatistik Kurumu’na göre süt, peynir ve yumurta gibi temel gıda fiyatları şubat ayında sırasıyla yüzde 20, yüzde 27 ve yüzde 16’dan fazla arttı. Sebze fiyatları yıllık bazda yüzde 16’dan fazla arttı.

KDV indirimi

Momentum Enstitüsü’nün hesaplamalarına göre, belirli temel gıda maddelerinde KDV’nin askıya alınması ev halkı için “özel” bir rahatlama sağlayabilir. Tedbir, tek kişilik bir haneyi yılda 135 Euro tasarruf ettirecek. İki yetişkin 203 Euro, bekar bir ebeveyn 175 Euro ve iki çocuklu bir aile 284 Euro tasarruf edebilir.

Yayına göre, KDV indirimi devlete bir yıl boyunca yaklaşık 615 milyon Euro vergi geliri kaybına mal olacak. Karşı finansman için, Momentum Enstitüsü şirketler için kurumlar vergisinin yüzde 25’e çıkarılmasını tavsiye ediyor.

Yüksek enerji fiyatları nedeniyle gıda fiyatlarındaki artış

Gıda fiyatlarındaki artışın nedeni, diğer şeylerin yanı sıra, yüksek enerji fiyatları ve tedarikçilerin müşterilerine yansıttıkları artan maliyetleridir.

Ancak Momentum Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, bazı şirketlerin kar marjlarını artırmak için fiyat vidasını artan maliyetlerin ötesine çevirdiklerini gösteriyor. Federal Rekabet Kurumu’da 2022 sonbaharından bu yana gıda endüstrisini daha yakından inceliyor.|DerVirgül

 

Yayınlama: 01.04.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.