Yurt Dışı Kart ile Bankamatiklerden Para Çekerken Dikkat | Yüzde Sekiz Komisyon

Türkiye tatillerinde bir çok insan banka kartlarını kullanarak, Euro hesaplarından Türk lirası çekmekte. Ancak her banka farklı miktarda komisyon keserken, bankaların gün içerisinde farklı döviz kurundan işlem yaptığı görüldü. DerVirgül beş ayrı bankanın bankamatiğinden para çekti…

Yurt Dışı Kart ile Bankamatiklerden Para Çekerken Dikkat | Yüzde Sekiz Komisyon

Günümüzde insanların mal ve hizmet satın almalarını karşılayabilecek nakit dışında alternatif ödeme vasıtalarına ihtiyaç duyması, bu ihtiyaçlara cevap verebilecek yeni ve çağdaş bir ödeme sistemi olan kredi kartı sistemi doğurmuştur.

Kredi kartı kullanımının artması bankacılık işlemlerinin çeşitlenmesine ve işlemlerin muhasebeleştirilmesi gereğini ortaya koymuştur. 

Özellikle kredi kartı ile yurt dışında yapılan harcamaların bankalar tarafından nasıl muhasebeleştirileceği konusu, kart sahibine çok pahalıya mal olabilmektedir.

Avusturya bankalarına ait bir kredi kartı veya bankomat ile, kart hamili Türkiye’den var olan paranızı veya bankasının ona tanıdığı avansı çekmesi durumunda, bankalar komisyon kesmektedir. Ancak bu komisyon her bankada aynı olmadığı gibi, farklı komisyonlar arasında da ki uçurumda dikkat çekmekte. 

Buna göre Avusturya bankalarına ait bir nakit para çekme kartı ile Euro karşılığı Türk lirası çekmek istediğinizde, bir banka yüzde 8 komisyon alırken, bir diğer bankanın yüzde 3,5 aldığı görüldü. 

Birkaç bankadan para çekme ön işlemini gerçekleştirdiğimizde, 150 Euro karşılığında Türk lirasına 12 Euro komisyon kesilirken, bir diğer bankada, 4,5 Euro, bir başka bankanın bankomatında ise 3,5 Euro komisyon kesildiği görülmüştür. 

Öte yandan, büyük bankaların daha az komisyon keseceği de bir yanılgı olduğunu belirtmek isteriz. Yüzde 8 komisyon kesen banka, Türkiye’nin en büyük bankalarından birisidir. 

Ayrıca, hesabınızdan bankamatikler aracılığıyla çekilen Euro, Türk lirasına çevrilirken de piyasadaki döviz kurunun altında işlem görmekte ve bu yönlüde zarar yapıldığı tespit edilmiştir. 

DerVirgül’ün beş ayrı bankaya ait bankamatiklerinden para çekerek belgelediği yüksek komisyon ve düşük döviz kuru ödeme yapılması yüzünden, 1000 Euro’luk bir para alımında ortalama 120 Euro zararınız olmaktadır. 

Bu nedenle tatillerinizde asgari düzeyde nakit para bulundurmanız tavsiye edilmekte, bu yapılamıyorsa, çeşitli bankaların komisyon miktarlarına bakmanız da yarar olduğu kanısındayız. |DerVirgül

Yayınlama: 26.07.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.