Wilders’in seçim zaferi protesto ediliyor | Yeşilgöz’den Wilders’le koalisyona ret

Hollanda’da aşırı sağcı Wilders’in seçim zaferinin ardından gözlerin çevrildiği VVD lideri Yeşilgöz, yeni bir koalisyona girmeyeceklerini açıkladı. Göçmen ve İslam karşıtı Wilders’in seçim zaferi protesto ediliyor. Eylemciler, “yalnız değilsiniz” sloganıyla yürüyor.

Wilders’in seçim zaferi protesto ediliyor | Yeşilgöz’den Wilders’le koalisyona ret

VVD lideri Yeşilgöz, seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada, kendisi başbakan olduğu sürece Wilders ile koalisyon kurabileceğini ancak Wilders başbakan olduğu takdirde onu desteklemeyeceğini söylemişti. Yeşilgöz’ün bu ifadeleri, Hollanda siyasetinde şaşkınlık yaratmıştı. Uzmanlara göre, VVD’nin eski lideri ve görevdeki başbakan Rutte, Wilders ile iş birliğine gitmeyi reddederken, yeni lider Yeşilgöz’ün bu sözleri sarf etmesi, seçmenlerde, aşırı sağa verilen oyların artık ziyan olmadığı ve Wilders’in hükümette yer almak için gerçekçi bir şansı olduğu izlenimini yarattı.

| İlgili haberler:

“Türk halkı ile değil İslam’la sorunum var!”

 

Yeşilgöz’den Wilders’le koalisyona ret

Çarşamba günü düzenlenen erken seçimden birinci parti olarak çıkan ancak hükümeti tek başına kurabilecek kadar milletvekili çıkaramadığı için koalisyon arayışına giren aşırı sağcı Özgürlük Partisi’ne, merkez sağ çizgideki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nden (VVD) olumsuz yanıt geldi.

VVD lideri Dilan Yeşilgöz-Zegerius, partisinin parlamentoda kurulacak yeni bir koalisyona katılmayacağını, ancak olası bir koalisyona “dışarıdan” destek verebileceğini söyledi.

Hollanda’da tüm parlamento grup başkanlarının Cuma günü Lahey’de parlamento başkanıyla bir araya gelerek bundan sonra nasıl ilerleneceğini ele alması bekleniyor. Wilders tarafından görevlendirilecek bir “keşif heyeti”, hangi partilerle çoğunluk koalisyonu kurulabileceğini inceleyecek. Aşırı sağcı politikasının bunun için VVD’nin de aralarında olduğu en az iki partiye ihtiyacı var.

| İlgili haberler:

Hollanda’da seçimleri aşırı sağ kazandı | Kendisi bile inanamadı

 

Wilders’in seçim zaferi protesto ediliyor

Özellikle Müslümanları ve göçmenleri endişelendiren aşırı sağcı Geert Wilders’in seçim zaferinin ardından yüzlerce kişi sonucu protesto etmek için sokaklara döküldü. Utrecht’te çok sayıda gösterici‚ sol partilerin “Yalnız değilsiniz” mottosuyla yaptığı çağrısıyla toplanırken, Amsterdam’da da Cuma günü için geniş çaplı bir protesto eylemi öngörülüyor.

Utrecht’teki eylemin organizatörleri, “Hollandalılara hiçkimseyi asla yalnız bırakmayacağımızı ve herkesin hakları için mücadele edeceğimizi göstermek istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Sığınmacıları göndermek istiyor

Wilders’in seçim zaferi, ülkedeki sığınmacılarda büyük endişe yarattı. Aşırı sağcı politikacının lideri olduğu Özgürlük Partisi (PVV) “Suriye’nin bazı bölgelerinin artık güvenli olduğu” gerekçesiyle Suriyeli sığınmacıların oturumunu iptal etmek istiyor. Parti ayrıca İslam okullarının, camilerin ve Kur’an’ın yasaklanmasının yanı sıra resmi dairelerde de başörtüsü yasağını savunuyor. Wilders’in partisi, düzenlenecek “zorunlu bir referandumla” Hollanda’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının oylanmasından yana.

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 24.11.2023
Düzenleme: 24.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.