Avusturya hükümeti sağlık sektörüne dair yeni kararlar aldı

Sağlık sektöründeki sorunlara karşı bir önlem olarak hükümet, daha önce birkaç kez açıkladığı gibi, yıl sonuna kadar 100 “kamu sağlık sigortası hekim pozisyonu” vaat etti. Serbest çalışan doktorlara, sağlık sigortası kuruluşu ile anlaşmalı olarak hizmet vermeleri durumunda 100.000 Euro’ya kadar başlangıç ikramiyesi verileceği açıklandı.

Avusturya hükümeti sağlık sektörüne dair yeni kararlar aldı

Yaz Bakanlar Konseyi için bu kez özel bir mekân seçilmedi, sadece Viyana’daki Başbakanlık binasında bir araya gelindi. Toplantıda sağlık sektöründeki sorunlara odaklanıldı. Şansölye Yardımcısı Werner Kogler [Yeşiller], özellikle kırsal bölgelerdeki aile hekimleri ve genel olarak kamu sağlık sigortası doktorları için doktor randevusu bekleme süresinin gittikçe uzadığını söyledi ve sorunun bir kısmını özetledi. Sağlık sistemindeki ilgili önlemler haziran ayında yaz için duyurulmuştu. Şimdi Başbakanlık’taki Yaz Bakanlar Kurulu’nda kararlaştırılan önlem paketi 200 milyon Euro’ya mal olacak. Etkinliğinden emin olan Sağlık Bakanı Johannes Rauch [Yeşiller] “Bu büyük bir başarı olarak kabul edilmezse biraz huysuz olacağım” dedi.

Federal Şansölye Karl Nehammer [ÖVP] bekleme sürelerini kısaltmayı, doktor arzını iyileştirmeyi ve her zaman “Avusturya tıbbındaki yüksek kalite standardını korumak ve daha da geliştirmek” için çaba göstermeyi amaçladıklarını söyledi. Şu anda kararlaştırılan paket, yıl sonuna kadar özel sektör için 100 ek sağlık sigortası kadrosu ve sağlık sigortası uygulamaları için, özellikle jinekoloji, pediatri ve ergenlik tıbbı ve genel tıp için 100.000 Euro’ya kadar bir “başlangıç bonusu” içeriyor. Nehammer’e göre bu alanlarda özellikle büyük bir panel doktor açığı var.

ÖGK bu yıl 100 yeni kamu sağlık sigorta kasası pozisyonunun doldurulamayacağını varsayarken, hükümet üyeleri kendilerinden emin. Rauch, paketin kamu sağlık sigorta kasası pozisyonlarının cazibesini arttıracağını söyledi. Son olarak, tek tip bir hizmet kataloğu ve genel bir sözleşme de mali eşitleme müzakerelerinde ele alınan konular arasındaydı. Genel ve aile hekimliği için bir uzman oluşturulması da planlanıyor. Sağlık Yasası’nda buna uygun bir değişiklik yaz aylarında incelemeye sunulacak.

İlaç tedariki de son zamanlarda sorun olmuştur; örneğin çocuklar için astım spreyleri kış aylarında zor bulunmuştur. Şimdi, tedarik sıkıntısı durumunda ilaçları kendilerinin hazırlayabilmesi için eczanelerin erişebileceği önemli etken maddelerden oluşan bir stok oluşturulacak. Rauch, ebeveynlerin artık kış aylarında çocukları için antibiyotik bulma konusunda endişelenmelerine gerek kalmayacağını belirtti. Avrupa düzeyinde ise amaç Çin’e olan bağımlılığı azaltmak. Hükümet ayrıca tedarik darboğazları durumunda daha fazla şeffaflık sözü veriyor.

Krizden sağlıklı çıkış” projesi genişletildi

Çocuk ve ergenlerin psikososyal bakımına yönelik “Krizden Sağlıklı Çıkmak” projesi yeniden uzatıldı. Bu proje ile 10,000 çocuk ve ergene daha ücretsiz psikolojik destek ve psikoterapi sağlanması amaçlanmaktadır. Psikososyal bakım ihtiyacını daha iyi karşılayabilmek için klinik psikolojik tedaviler, sosyal sigorta yasası kapsamında psikoterapi ile aynı muameleyi görecektir. Gelecekte üniversitelerde psikoterapist eğitimi verilecektir.

Ciddi hastalıkların önlenmesi ve erken safhada tedavi edilmesi amacıyla, örneğin düzenli koruyucu sağlık kontrollerinin teşvik edilmesi yoluyla, önleme programları yaygınlaştırılacaktır. Ayrıca ülke çapında bir bağırsak kanseri tarama programı oluşturulması da planlanıyor. Rauch için bunun kişisel bir yönü de var, zira kendisi de geçmişte bağırsak kanseri teşhisi almış. Sağlık Bakanı, bu programın var olması halinde kendisinin de bundan kurtulabileceğini söyledi. Buna ek olarak hükümet, kronik hastaların dijital olarak desteklenmesi için bir pilot proje başlatmak istiyor. Örneğin kronik hastalığı, diyabeti ya da migreni olan kişilere, günlük yaşamlarında onları destekleyen ve semptomları belgeleyen dijital bir refakatçi [örneğin bir cep telefonu uygulaması aracılığıyla] sağlanacak. Rauch’a göre “ayakta tedaviden önce dijital, yatarak tedaviden önce dijital” en nihayetinde sağlık sistemine erişimin de nasıl işlemesi gerektiğidir.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde reform kararı

Birinci basamak sağlık hizmetlerine ilişkin bir reform Ulusal Konsey’de kabul edilmiş durumda. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin genç doktorlar arasında popüler olduğunu belirten Kogler, bunun sonucunda daha fazla doktorun Avusturya’da kalmasını beklediğini söyledi.

Kogler, Avusturya sağlık sisteminin karmaşıklığına dikkat çekti: Federal hükümetin yanı sıra eyaletler, sosyal sigortalar, doktorlar ve eczacılar odaları gibi pek çok oyuncu var. Sağlık sektöründeki yapısal reformlar henüz çantada keklik değil. Bu konudaki müzakereler mali eşitleme süreci kapsamında halen devam etmektedir. Son dönemde federal hükümet ve eyaletler bu konuda birbirlerine karşı dostane olmayan tavırlar sergilemişlerdi diye konuştu. | ©DerVirgül

Yayınlama: 25.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.