Avusturya Psikologlar Birliği | “Bu yılbaşında hangi tutamayacağınız sözü vereceksiniz?”

Yeni Yıl kararlarında tanınmış bir lider-sigarayı bırakmak – yıl dönümünden birkaç gün sonra geride, genellikle sadece boş bir söz-karar ve daha tutarlı olmak için sessiz bir arzu kalır. Her yıl yılbaşında sadece eski yılı değil, kötü alışkanlıkları da geride bıraktığınıza inanıyorsunuz… Sonuçta, yeni bir yıl otomatik olarak “yeni bir ben” getirmiyor…

Avusturya Psikologlar Birliği | “Bu yılbaşında hangi tutamayacağınız sözü vereceksiniz?”

Yeni Yıl kararları arasında en bilineni, yeni yılda sigarayı bırakarak, dumansız bir hayat sürdürme sözü verilir. Ancak bu söz birkaç gün içinde unutulur ve sessizce bırakılan yerden devam edilir.

Avusturya Psikologlar Birliği [BÖP] ve dumansız yardım hattından psikologlar, bu asil hedefin nasıl hayata geçirilebileceğini açıklıyor.

Popüler bir Yeni Yıl kararı olarak sigarayı bırakın

Temel olarak, Yeni Yıl kararları kavramı, kendi yerine getirmeleri için mutlaka en uygun ön koşul değildir. Sonuçta, yeni bir yıl otomatik olarak “yeni bir ben” getirmez.

BÖP’den [Avusturya Psikologlar Birliğ] psikolog Cornel Binder-Krieglstein, bir kararı sona erdirmede en önemli faktörün kişinin kendi motivasyonu olduğunu, kişinin bunun önemine ve doğruluğuna ikna olması gerektiğini söylüyor.

Çoğu zaman, bir sigara tiryakisi veya başka bir bağımlı olarak, kişi kendini her an bırakabileceğini söyleyerek kendini inkar etme durumunda bulur. Binder-Krieglstein’a göre, kişi sigarasız ne kadar dayanabileceğini ve nasıl hissettiğini kontrol ederek kolayca kesinlik yaratabilir. Bir süre sonra tekrar sigaraya uzansanız bile, her seferinde sorununuzu kabul etme konusundaki kararlılığınız ve istekliliğiniz artıyor.

Soğuk yoksunluk yavaş bırakmadan daha etkilidir

Binder-Krieglstein’a göre, bu engel bir kez aşıldığında, soğuk yoksunluğun en etkili bırakma şekli olduğu bilimsel olarak doğrulanmıştır. Yavaş yavaş azaltma ve benzer yavaş alışma yöntemleri daha az stresli ve keyifli olsa da karşılığında daha az etkili ve sürdürülebilir olacaktır.

Popüler uyuşturucu nikotinin bağımlılık potansiyeli genellikle hafife alınır. Bununla birlikte, bilim adamları genellikle bağımlılığın gücünü kokain ve hatta eroin gibi sert uyuşturucularla karşılaştırırlar. Bu nedenle Binder-Krieglstein’a göre profesyonel yardım almaktan çekinmemek gerekir. Psikolog, “Sonuçta, bir yara bandıyla kırık bir bacağı ayakta tutamazsınız” diye açıklıyor.

Avusturya’da etkilenenler için geniş destek yelpazesi

Avusturya sağlık sigortası bu ülkede dumansız telefonla destek sunuyor. Sigarayı bırakma konusunda uzmanlaşmış psikologlar, hafta içi her gün 10:00 – 18:00 saatleri arasında görüşme, kişisel tavsiye veya motivasyon için randevu almadan bu telefon hattında hizmet vermektedir. 2021’de danışma merkezi yaklaşık 7.600 çağrı kaydetti. Buna ek olarak, birçok başka kaynağın ve tavsiye teklifinin listelendiği bir ana sayfa [www.rauchfrei.at] bulunmaktadır.

Hipnoz seansları nikotin bağımlılığına da son verebilir

Stulik’e göre, insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için onlara baskı yapmamak ve bağlayıcı olmayan yardım teklifleri sunmak önemlidir. Akut nikotin aşermesi durumunda kendinizi muhatap olarak sunmak ve dikkati dağıtmak için de çok faydalıdır. Ayrıca insanların çok sigara içtiği ve tabii ki kendilerinin nikotin ve tütün ürünleri tüketmediği yerlerden de kaçınılmalıdır. Binder-Krieglstein’a göre, ideal olarak bırakmak isteyenler arasındaki bir tür “sözleşme” ile bağlantılı olarak “birlikte bırakmak” da çok etkilidir.

Nikotin bağımlılığını kırmanın bir başka yolu da tıbbi hipnozdur. Ali Zoghlami, Viyana Anton Proksch Enstitüsü’nde kıdemli doktor olarak yaptığı çalışmanın yanı sıra yaklaşık 20 yıldır hipnozcu olarak çalışmakta ve sigara içenlerin kötü alışkanlıklardan kurtulmalarına yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte, bu terapinin sihirbazlarla, sallanan sarkaçlarla ve iradesiz deneklerle hiçbir ilgisi yoktur: daha çok rahatlama ve bağımlılığın baskısından uzaklaşma ile ilgilidir. Ek olarak, artık sigara içmeyi istememe şeklindeki olumsuz hedef, örneğin daha fazla spor yapmayı istemek gibi olumlu bir hedefle değiştirilmelidir.

Bu şekilde, etkilenenler sigarayı bırakana kadar hareket etmeye ve dikkatlerini dağıtmaya devam etmelidir. Bu tedavinin başarı oranı, klasik psikolojik bakımda olduğu gibi, esas olarak ilgili kişinin iradesine bağlıdır. Zoghlami, “Hipnoz seansları mucize bir tedavi değildir, kişisel sorumluluk çok önemlidir” diye vurguluyor.

Sigarayı başarılı bir şekilde bırakmak kişinin kendi iradesine bağlıdır.
“Rauchfrei.at” a göre, nikotin ve sigara olmadan eski yaşam zevklerini yeniden bulmak için sigara içmeden önceki bir dönemin anıları ve alışkanlıklarıyla bağlantı kurmak da çok yardımcı oluyor. Bununla birlikte, sigarayı bırakmanın işe yarayıp yaramadığı esas olarak yeterli iradenin olup olmadığına bağlıdır. | © DerVirgül

Yayınlama: 31.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.