Avusturya’da yaklaşık bir milyon kişi alkol sorunu yaşıyor

Epidemiyoloji Raporu bağımlılık 2022 rakamlarına göre ülkenin yüzde 15’i ya da yaklaşık bir milyonu alkol sorunu yaşıyor. Avusturya’da yetişkinlerin yaklaşık yüzde beşi alkol bağımlısı.

Avusturya’da yaklaşık bir milyon kişi alkol sorunu yaşıyor

Avusturya’da yetişkinlerin yaklaşık yüzde beşi alkol bağımlısıdır. “Avusturya Alkol Diyalog Haftası” girişimi [bu yıl 8-14 Mayıs tarihleri arasında] 370.000 kişinin bu durumdan etkilendiğini vurguluyor. Diğer yüzde onluk bir kesim ise hastalanma riskini büyük ölçüde arttıracak ölçüde alkol kullanmaktadır.

Erkeklerin sorunlu alkol kullanma olasılığı kadınlara göre neredeyse iki kat daha fazla

Ülkede yapılan bir araştırmaya göre, erkekler kadınlara kıyasla neredeyse iki kat daha fazla sorunlu içki içiyor, ancak kadınlar arasında tüketim korona pandemisi sırasında arttı. Yaş açısından bakıldığında, 50-54 yaş grubu en yüksek sorunlu içici oranına sahip. Diyalog haftasını başlatanlar, insanlar içmeye ne kadar geç başlar ve alkolü sorumlu bir şekilde kullanmayı ne kadar erken öğrenirse, o kadar az risk altında olduklarını söyledi. 1970’lerden bu yana Avusturya’da içilen ortalama alkol miktarı önemli ölçüde azalmaktadır.

Diyalog Haftası’nda alkol tüketiminde sorumluluk hakkında bilgi

Diyalog Haftası aynı zamanda sorumlu alkol tüketimi hakkında da bilgi vermek istemektedir. Düşük riskli tüketimin uluslararası tanımı, sağlıklı kadınların günde 16, sağlıklı erkeklerin ise 24 gramdan fazla alkol tüketmemesi gerektiğini belirtmektedir. Bu da kadınlar için 0,4 litre bira veya 0,2 litre şarap, erkekler için ise 0,6 litre bira veya 0,3 litre şaraba denk gelmektedir. Ancak “düşük riskli” ifadesi “sağlıklı” veya “risksiz” ile karıştırılmamalıdır. “Düşük risk” sadece alkolle ilişkili bir hastalık olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir.

Haftada en az iki alkolsüz gün geçirilmelidir

Ayrıca haftada en az iki alkolsüz gün geçirilmeli ve alkol bir sorun çözücü olarak kullanılmamalıdır. DSÖ’ye göre bağımlılık, içilen miktarla değil, zorlama, kontrol kaybı, dozaj artışı, zararlı etkilerine rağmen içmeye devam etme, diğer ilgi alanlarının kısıtlanması ve fiziksel bağımlılık kriterleriyle tanımlanmaktadır.

Korona pandemisi sırasında alkol tüketimi değişti

Viyana Belediyesi Psikiyatri, Bağımlılık ve Uyuşturucu Sorunları Koordinatörü Ewald Lochner APA’ya yaptığı açıklamada “Özellikle pandemi ve buna bağlı psikolojik stres nedeniyle tüketim özellikleri yoğunlaştı” dedi. “Avusturya yüksek tüketimli bir ülke olmaya devam ediyor”; kişi başına yılda on iki litre saf alkol tüketimi tüm OECD ülkeleri arasında en yüksek değerlerden biri. “Alkol ne ölçüde tüketilirse tüketilsin her zaman zararlıdır. Alkolün 60’tan fazla hastalığa yol açtığı kanıtlanmıştır” diyen Viyana Bağımlılık ve Uyuşturucu Koordinasyonu Bağımlılığı Önleme Enstitüsü Başkanı Lisa Brunner, bu konuda uyarıda bulundu.

Diyalog Haftası kişinin kendi alkol tüketimini kontrol etmesini öneriyor

Diyalog Haftası’nın web sitesi, kişinin kendi içki tüketimini değerlendirmesi için bir öz kontrol sunmaktadır. Alkol tüketimini sınırlamak isteyenler, anonim çevrimiçi program alkcoach.at aracılığıyla ya da bir danışma merkezinde destek alabilirler. | ©DerVirgül

Yayınlama: 08.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.