Grip dalgası Avusturya’yı etkisi altına aldı

Viyana Tıp Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, grip ve benzeri hastalıkların Avusturya genelinde etkili olduğu, günlük vaka sayılarının en yüksek seviyeler olmaya devam ettiğini bildirdi. Her yıl 100.000 Avusturyalıdan 15’i gripten ölüyor. Linz’de iki çocuk gripten öldü…

Grip dalgası Avusturya’yı etkisi altına aldı

Çarşamba günü, Viyana Tıp Üniversitesi [MedUni] Viyana Viroloji Merkezi, önceki haftaya ait rakamlara dayanarak “yüksek grip virüsü aktivitesinin devam ettiğini” bildirdi. Tatiller nedeniyle daha az numune gönderildi, ancak pozitif oran yüzde 46 gibi yüksekti dendi.

Grip aşısı özellikle yaşlılar ve çocuklar için hala tavsiye edilmektedir. Diğer yıllarda olduğu gibi bu sezonda çocuklarda ölümcül grip vakaları bildirildi.

Yukarı Avusturya’da grip (influenza) ile bağlantılı olarak çocuklarda iki ölüm meydana geldi. Ayrıca pazartesi günü Linz Kepler Üniversite Hastanesi’nden yapılan yayına göre tehlikeli ikincil hastalıklar görülmekte. Etkilenen bir çocuk kalp kası iltihabı nedeniyle akut ölüm tehlikesi altında, diğerleri grip sonucu beyin iltihabı veya Guillain Barre Sendromu’ndan [akut yükselen felç] muzdariptir.

Gripten korunmak bu kış için de geç değil

Avusturya Tabipler Birliği’nde aşılama konularından sorumlu bölüm başkanı çocuk doktoru Rudolf Schmitzberger, “Bu kış da önleyici bakım için çok geç değil” dedi.

Şu anda Yukarı Avusturya’da olduğu gibi, çocukların grip enfeksiyonları nedeniyle ölmesi veya miyokard nedeniyle ölümcül tehlike altında olması bir felakettir diyen Schmitzberger, “Avusturya’da çocuklar için hala yeterli miktarda burun aşısı olduğu düşünüldüğünde bu durum özellikle acıdır” dedi.

Ücretsiz grip aşısı için çağrı

Ücretsiz grip aşısı altı aylıktan itibaren yapılabilir, iki yaşından 15 yaşına kadar aşı burun spreyi kullanılarak yapıldığı belirtildi. Schmitzberger, “Çocukları korumanın basit ve tamamen acısız bir yolu” dedi.

Her yıl 100.000 Avusturyalıdan 15’i gripten ölüyor

Avusturya’da her yıl ortalama 100.000 kişiden 15’i gripten ölüyor. Sağlık Bakanlığı’na göre bu, yılda 1.000’den fazla ölüme karşılık geliyor. Bununla birlikte, sayı, virüs varyantına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Sağlık ve Gıda Güvenliği Ajansı’nın [AGES] verilerine göre, 2016/17’deki son büyük grip dalgasında ölü sayısının 4.000’den fazla olduğu tahmin ediliyor.

2023 için Avusturya aşılama programı

Yakın zamanda yayınlanan Avusturya aşılama planı 2023, influenzaya karşı uyarıda bulunarak ve hastaneye yatış ve ölüm dahil ciddi vakalardan kaçınmak için aşılamayı öneriyor. Bebekler, küçük çocuklar, hamile kadınlar, kronik hastalar ve 60 yaşın üzerindeki yaşlılar özellikle ağır hastalık riski altındadır: influenza ile ilişkili tüm hastaneye yatışların yüzde 60’ından fazlası ve ölümlerin yaklaşık yüzde 90’ı aynı yaş gruplarına aittir. | © DerVirgül

Yayınlama: 11.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.