Viyana Üniversitesi kronik sindirim sistemi hastalıklarına yeni ağrı kesici buldu | “Sarılma Hormonu”

Viyana Üniversitesi Kimya Fakültesi, kronik sindirim sistemi [gastrointestinal] hastalıkla ilişkili ağrıyı tedavi etmek için afyon kullanımına son verecek yeni bir yöntem geliştirdi. 2017’den beri yapılan araştırmalarda, “Sarılma hormonunun” kronik sindirim sistemi hastalıklarında ağrı kesici bir görev yaptığı keşfedildi.

Viyana Üniversitesi kronik sindirim sistemi hastalıklarına yeni ağrı kesici buldu | “Sarılma Hormonu”

Sarılma hormonu oksitosin insanları birbirine bağlar, doğumu teşvik eder ve kaygıyı giderir bilgilerinin yanında, artık olası bir ağrı kesici olarak da hizmet edebilir eklendi.

Sarılma tedavisinin, beyinde üretilen nörotransmiter oksitosinin sindirime dayanıklı bir versiyonu, kronik mide-bağırsak hastalıkları olan birçok kişinin muzdarip olduğu kronik karın ağrısına karşı da yardımcı olabilir.

Viyana Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden tıbbi kimyager Markus Muttenthaler, sindirim sistemi hastalıklarına karşı yeni terapötik yaklaşımları araştırmak için 2017’de ERC’den oldukça donanımlı bir “Başlangıç Bursu” aldı. Bu yeni aktif yöntemi piyasaya daha da geliştirmek için şimdi Avrupa Araştırma Konseyi ERC’den fon alıyor.

Bu proje sırasında araştırmacılar, bağırsaktaki oksitosin reseptörlerini aktive ederek ağrının bastırıldığını keşfettiler.

Viyana Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden yapılan açıklamda, “Şu anda, afyonlar kronik gastrointestinal [sindirim sistemi ] hastalıkla ilişkili ağrıyı tedavi etmek için kullanılıyor. Ancak bunlar genellikle hastalıkları şiddetlendiriyor ve bağımlılığa yol açabiliyor” dendi.

Bu nedenle oksitosin reseptörü, opiatlardan bağımsız olarak işlev gördüğü ve bağırsakta lokal olarak aktive edilebildiği için büyük önem taşımaktadır.

Oksitosin, genellikle ağızdan temin edilebilen ilaçların geliştirilmesi için fazla kararsız olan peptit hormonları sınıfına aittir. Çünkü sindirim sisteminde çok hızlı sindirilir. Araştırmacılar, sözlü uygulamaya izin veren çok daha kararlı bir sürüm oluşturmayı başardılar. Peptitler ayrıca gastrointestinal duvarı aşıp kan dolaşımına giremeyecek kadar büyüktür.

Muttenthaler, “Bu yeni aktif bileşen sınıfı, bu nedenle, herhangi bir istenmeyen yan etki olmaksızın, yalnızca bağırsakta, yani ağrının ortaya çıktığı yerde yerel olarak hareket eder” diyor.

Viyana Üniversitesi’nden Muttenthaler şimdi ERC’den “bu yeni aktif içerik sınıfını optimize etmek ve preklinik olarak incelemek” istediği 150.000 Euro’luk bir “Kavram Kanıtı” hibesi aldı. Bu, tıbbi kimyager için şimdiden ikinci “Kavram Kanıtı” hibesidir.

Ve şimdi, Muttenthaler’in araştırma grubundan Predrag Kalaba’ya, bu tür izotopik olarak etiketlenmiş amino asitlerin verimli üretimi için bir FFG spin-off bursu aldı.

Nükleer manyetik rezonans spektroskopisi gibi modern analiz tekniklerini kullanarak hayvanlar ve insanlar da dahil olmak üzere biyolojik ortamlardaki hareketlerini, etkileşimlerini ve metabolizmalarını izlemeyi mümkün kılmak hedefleniyor. Bu yöntem, ilaç geliştirmede önemli olduğu vurgulandı. | © DerVirgül

 

Yayınlama: 01.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Sonemin dedi ki:

    Genel olarak tüm hastalıklarda en güzel tedavi yöntemi sevgidir ,

  2. Sonemin dedi ki:

    Yolculuk esnasında, kendini bilmezler gereksiz kibirleriyle çalışanları kendi hizmetkârı gibi görmeye çalışıp emri vaki davranmayı marifet sayıp ,resmî makamlar karşısında (mesala gümrükten geçerken de )suç işlemiş gibi davranıp alçak gönüllü davranmaya çalışıyorlar .
    Aslında gerçek olan şu ki insanlar hangi ulustan olursa olsun ,hangi meslekte çalışırsa çalışsın yapmamız gereken sadece SAYGI duymak