Artık arkadan gelen ambulansı, aracınızın panosunda göreceksiniz

Avusturya’da mavi ışıkları yanan ve siren çalan acil durum araçlarına, yol vermeniz gerektiği uyarısı, aracınızın panosundan da verilecek.

Artık arkadan gelen ambulansı, aracınızın panosunda göreceksiniz

Kızıl Haç, araştırma şirketi Salzburg Research ile birlikte yeni bir radyo standardını test ediyor. Bu, modern araçları kullanan yol kullanıcılarının artık yalnızca mavi ışıklar ve kornayla uyarılmadığı anlamına geliyor. Kontrol panelinde de uyarı görülecek.

Üç Salzburg Kızıl Haç kurtarma aracı halihazırda yeni C-ITS verici üniteleriyle donatıldı. C-ITS kısaltması, İşbirliğine Dayalı Akıllı Ulaşım Sistemleri anlamına gelir ve araçların birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunabileceği Avrupa çapında bir radyo standardını açıklamaktadır.

SalzburgResearch’ten proje yöneticisi Sven Leitinger, mavi ışıklar ve tekrarlayan kornanın onlarca yıldır denenip test edilmesine rağmen, yeni sistemin ek güvenlik sağladığını söylüyor.

“Kendi aracınızla seyahat ederken, mavi ışıklara veya kornaya çok geç uyarıldığınız birçok durum var. Örneğin radyo çalarken veya dışarıda veya araçta ses yüksek olduğunda.

Bu yeni güvenlik teknolojisi ile mavi ışık trafiği hakkında daha erken bilgi sahibi olmak mümkün. Mavi ışıklı aracın sizin aracınızla, 500 metreye kadar yaklaşmasıyla, iletişim kurması mümkün.

Bu, araç sürücülerinin acil servislere çok daha erken hazırlanmalarına ve örneğin bunlardan daha kolay kaçınmalarına olanak tanır. Leitinger, Salzburg’dan alınan test sonuçlarının Avrupa radyo standardının daha da geliştirilmesine dahil edileceğini; trafik ışığı kontrollerine ve acil durum araçları için yeşil dalga anahtarlamasına gelecekte bir bağlantının da düşünülebilir olduğunu söylüyor.

Kızılhaç filosunun genişletilmesi planlanıyor

Yeni sistemin tüm RK filosunu kapsayacak şekilde genişletilmesi için ilk görüşmeler halihazırda devam ediyor. Tennengau yol bakım departmanından iki kar temizleme aracı yakında sistemle donatılacak ve sürücüleri kış hizmetinin şu anda nerede faaliyette olduğu konusunda bilgilendirecek.| ©DerVirgül

Yayınlama: 04.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.