Avusturya’da bir kadın aynı erkekten 12 kez boşandı

Ülkeyi şaşkına çeviren olay, bir kadının aynı erkekle boşanıp bir süre sonra yeniden nikah masasına oturması. Ve kadın bunu tam 12 kez yaptı. Şimdi emeklilik kasası kadını mahkemeye verdi.

Avusturya’da bir kadın aynı erkekten 12 kez boşandı

1981 yılında kocasının ölümünden sonra Steiermark’lı bir kadın dul maaşı alıyordu. O zamandan beri kadın, bir sonraki kocasından on iki kez boşandı ve dava açtı.

Steiermark’lı bir kadının davası deneyimli avukatlar için bile tamamen yeni bir alan. İlk kocasının ölümünden sonra kadın dul maaşı alıyordu. Ekim 1982’de yeniden evlendi ve o zamandan beri yeni kocasıyla aynı evde yaşıyor. Boşanma sadece altı yıl sonra gerçekleşti ve kadın bir kez daha ilk evliliğinden itibaren dul maaşı almaya hak kazandı.

O zamandan beri Steiermarklı kadınla aynı erkek arasında on bir evlilik daha oldu. On ikinci boşanma Kasım 2019’da gerçekleşti. Her seferinde çift, adamın uzun yol kamyon şoförlüğü yapması nedeniyle aralarının “çaresiz bir şekilde bozulduğunu” ancak adamın 15 yıldır emekli olduğunu söyledi.

Kadın PVA’yı mahkemeye verdi

2019 yılındaki son boşanmaya kadar, emeklilik sigortası fonu kadına her yeniden evlenme sonrasında dul maaşı ve kıdem tazminatı ödüyordu. Ancak yakın zamanda evliliğin sona ermesinden bu yana PVA, boşanma yasasının kötüye kullanıldığı gerekçesiyle yeniden emekli maaşı vermeyi reddetti.

Ancak Steiermarklı kadın bunu bir suç olarak görmedi ve sonuçta mahkemeye başvurdu. İlk mahkeme kadının davasını reddederek, “davacı ile kocasını evliliğinin hiçbir zaman telafisi mümkün olmayan bir şekilde bozulmadığını, evliliklerin veya boşanmaların farklı bir sebeple gerçekleştiğini” açıkladı.

Ancak kadın kararı kabul etmedi ve Yargıtay’a gitti. Ancak Mart ayında ilk mahkemenin kararını onadı ve davacının son 14 yıldaki eylemlerinin hukukun kötüye kullanılması olduğunu belirtti.

Kararda, “Tekrarlanan evlilik ve aynı eşten daha sonra boşanma, eğer evlilik hiçbir zaman bozulmamışsa ve boşanmalar yalnızca dul maaşına hak kazanmak için gerçekleşmişse hukukun kötüye kullanılması anlamına gelir” deniyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 08.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.