Kara Veba Salgını İle Türk Kıyaslaması Tekrar Gündemde

Avusturya’nın Graz kentindeki ilk okullarda, bazı öğretmenler tarafından hazırlanan, 15. Yüzyılı anlatan tarihi bilgilerde, Osmanlı İmparatorluğunun kenti alması, dönemde yaşanan salgınlarla aynı sıralamada işlenmesi, öğrenim gören Türkiye göçmeni çocukları üzerinde yaratacağı etkiler tartışılıyor.

Kara Veba Salgını İle Türk Kıyaslaması Tekrar Gündemde

Graz kent tarihi işlenirken, kentin başından gecen büyük felaketler arasında gösterilen Türkler, Osmanlı İmparatorluğunun Viyana Kuşatması esnasında, Viyana güzergâhında olan kenti almasından ve yaşananlardan bahsetmesi konusu tekrar gündeme geldi.  

Kent İlkokullarında, öğretmenlerin kişisel inisiyatifleriyle işlenen derste, şehrin üç defa istilaya uğradığı, bunların “Çekirge istilası, Türk istilası ve Veba’’ olduğu söylenmekte.  

“Kleinen Zeitung” gazetesinin tekrardan gündeme getirdiği haberde, eğitim müdürü Bernhard Just’un gelişmelere tepki gösterdiğine yer verilerek, “Okul tekrar açılır açılmaz, bu durum ülkenin ayrımcılıkla mücadele bürosundan uzmanlar tarafından ele alındı.” Dediğine yer verdi.  

Kentte öğrenim gören Türkiye göçmeni çocukların üzerinde, Türk ibaresinin salgın ve felaketler ile aynı sıralamada yer almasının oluşturacağı psikolojik sonuçlarına değinen uzmanlar, aynı zamanda yerli öğrencilerde nefret duygusu oluşturacağı uyarısında bulundular. 

 

 

Peki Tarih Kitaplarında Olay Nasıl Geçiyor?  

Graz ilk okullarında verilen tarih derslerinde, ‘’15. yüzyılın ikinci yarısı, her düzeyde Steiermark’a ağır yükler getirdi ve halk sefalet içindeydi’’ olarak geçmektedir.   

Bunlar, 1459 baharında hava sıcaklığının aşırı derecede düşmesi ve hatta sarmaşıkların donması ve mahsulün ziyan olması, kentte ekonomik bir bunalım yaşanmasına neden olmuştur denmekte.   

Ders kitaplarında, 1480’de 16.000 kişilik bir Osmanlı ordusunun  Steiermark’ı işgal ettiğine yer verilirken, kadınların ve yaşlıların öldürüldüğü, erkeklerin ve erkek çocuklarının ise esir alındığı söylenmekte. 

Ayrıca,  Rosenberg’den Mariatrost, St. Peter ve Harmsdorf’a kadar olan Malikaneleri ve çiftlikleri yaktılar denmekte.   

 

 

1480’de çekirgeler Styria’yı işgal etti ve kökler dahil tüm hasadı hızla yok ettiği bilgisi de, Graz tarihinde üç salgın başlıklı ders konusunda yer almakta.   

Aslında aynı yüz yıl içerisinde bölgede çok sayıda doğal afet yaşanmış, Mur nehri defalarca taşarak çevresindeki mahsulün yüzde 80’nin ziyan olmasına neden olmuştur.   

Veba Salgını: O dönem bütün Avrupa’yı etkisi altına alan Veba hastalığı ortaya çıktığında gerek Graz’da ve gerek Avrupa’daki ilk tepki “Tanrı’nın insanları cezalandırdığı” şeklindeydi.   

Kilise, Osmanlı kuşatmalarını da bu statüde değerlendirerek, inançlı Hristiyanları, Osmanlıya karşı savaşmanın bir ibadet olarak görmesini istemiştir. |virgül  

Yayınlama: 23.06.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.