Alışveriş merkezlerinde ilk grev başladı

Avusturya’da mağaza ve marketleri de kapsayan perakende sektörü çalışanları için yapılan toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamadı. Sendika uyarı grevlerinin başladığını duyurdu.

Alışveriş merkezlerinde ilk grev başladı

Başarısız ücret görüşmelerinin ardından ilk uyarı grevleri Tirol’de başladı. Schwaz’da ticari şirketlerin çalışanları işlerini durdurdu. GPA sendikası hangi şirketlerin olaya dahil olduğunu söylemek istemedi. Ancak Tirol’de hiçbir zaman ticari grev olmamıştı.

Tirol Özel Çalışanlar Sendikasından (GPA) Philip Pollak, “Şu anda grevin devam ettiği Schwaz’daki Tirol ovalarında büyük bir gıda perakendecisindeyiz. Önümüzdeki birkaç gün içinde, özellikle cuma ve cumartesi günleri olmak üzere, birçok şirketin greve katılmasını sağlayacağız. Çalışanlar gerçekten çok motive ve mücadeleye hazırlar” dedi.

Müzakereler başarısız oldu

İşveren ile işçi arasındaki son ücret görüşmeleri salı günü başarısızlıkla sonuçlandı. İşverenler başlangıçta perakende çalışanları için yüzde beşlik bir maaş artışı ve bir defaya mahsus 800 Euro’luk bir ödeme teklif etmişti, ancak şimdi bunu yüzde altıya ve bir defaya mahsus 1.000 Euro’luk geçim primi teklif ettiler.

Avusturya Ticaret Odası’nın (WKO) federal ticaret bölümüne göre, bu düşük gelirler için brüt yüzde 12,02’lik, yüksek gelirler için ise yüzde 10,05’lik bir artışa karşılık geliyor. GPA birliği orijinal talebini yüzde 9,4’e ve sabit miktar olan 15 Euro’ya düşürdü. Salı günü hiçbir sonuç alamadan yollarını ayırdılar.

“İşverenin teklifi hiçbir şekilde hayatın gerçekliğini yansıtmıyor ve bize sadece yüzde 6 ve bir defaya mahsus 1.000 euro teklif ediliyor. Tirol’de yaklaşık 50.000 ticari çalışanı temsil eden GPA’dan Pollak, “Tek seferlik ödeme sendika olarak bizim için kabul edilebilir değil çünkü insanlar emekli maaşlarından ve ömür boyu çalışma hayatlarından çok para kaybedecekler” dedi.| ©DerVirgül

|Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 30.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.