Avusturya | 80 kilometrelik kamyon trafiği sıkışıklığı

Avusturya | 80 kilometrelik kamyon trafiği sıkışıklığı

Cuma günü Güney Tirol’deki Brenner otoyolunda 80 kilometrelik kamyon trafiği sıkışıklığı oluştu. İtalya Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini, Tirol’ün transit geçiş karşıtı önlemlerini suçladı. Bir kez daha AB’nin Avusturya’ya karşı harekete geçmesini talep etti.

Salvini, yaptığı basın açıklamasında, “Avusturya’nın uyguladığı transit yasağının yol açtığı 80 kilometrelik kamyon trafiği sıkışıklığı, ekolojik, ekonomik ve sosyal bir rezalettir” diye eleştirdi.

Salvini, şöyle devam etti: “İtalyan hükümetinin başvurduğu Avrupa Adalet Divanı’nın, Avusturya hükümetinin çevreye ve ekonomik özgürlüğe büyük zarar veren kibirli ve hukuksuz tutumuna son vermesini umuyoruz.”

Yükseliş Günü nedeniyle perşembe günü Tirol’de sürüş yasağı getirilmesinin ardından, Cuma günü kuzeye giden Brenner otoyolunda uzun bir kamyon kuyruğu oluştu.

İtalya, Brenner güzergahında kullanılan kamyon ölçüm sisteminin yanı sıra hafta sonu ve gece sürüş yasaklarının AB yasalarına aykırı olduğunu düşünüyor. Şubat ortasında Roma hükümeti konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyacağını duyurdu. AB anlaşmalarına göre öncelikle AB Komisyonu’nu devreye sokması gerekiyor. Eğer ikincisi de tedbirlerin hukuka aykırı olduğunu düşünürse, ihlal davası açabilir. Komisyonun üç ay içinde (yani 14 Mayıs’a kadar) yanıt vermemesi halinde İtalya, ABAD’a bağımsız olarak itirazda bulunabilecek. Salvini, AB Komisyonu’nu her zaman eylemsizlikle suçladı çünkü Komisyon kendi inisiyatifiyle AB ihlali işlemlerini başlatmadı.

Geçtiğimiz ay, konuyla ilgili olarak Brüksel’de AB Komisyonu önünde İtalya, Avusturya ve Tirol’ün tutumlarını sunduğu bir duruşma yapıldı. Artık yakın zamanda bir karar verilmesi bekleniyor.|© DerVirgül

Yayınlama: 10.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.