Avusturya tarihinde ilk defa bir belediye iflasa gidiyor

İkinci Cumhuriyet’in başlangıcından bu yana benzeri görülmemiş, “belediye iflası,” Avusturya’daki tüm belediyeler için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir.

Avusturya tarihinde ilk defa bir belediye iflasa gidiyor

Doğu Tirol eyaletindeki Matrei belediyesinin borç dağı çok büyük – 35 milyon Euro’dan fazla.

Şimdiye kadar, ağır borçlu belediyenin alacaklılarından bazıları, alacaklarının yalnızca yüzde 80’ini alabilecekleri için bir anlaşmaya varmayı reddetmişti. Bu nedenle iflas tehdidi söz konusu. İflas uzmanı ve Avukat Georg Kodek’in de teyit ettiği gibi yasal olarak bu mümkün.

Ancak böyle bir durum şimdiye kadar hiç yaşanmadı. Bunun nedeni de bir belediyenin iflasının geniş kapsamlı sonuçlar doğuracak olması. Bankalar için de belediyeler özellikle güvenilir kabul edilir. Banka temsilcisi Oswald Wolkenstein, bir belediyenin aniden iflas etmesinin tüm Avusturya belediyeleri için riski artırabileceğini ve dolayısıyla genel olarak daha pahalı koşullara yol açabileceğini açıkladı.

Eyalet Hükümeti belediyeye yardım etmek istiyor

Benzer durumlarda olduğu gibi, Eyalet Hükümeti Matrei belediyesinin iflasını önlemek için muhtemelen birkaç milyon Euro’luk destekle müdahale edecek. Eyalet müdürü Herbert Forster, şimdi hedefin alacaklıların tüm meblağları almasını sağlamak olduğunu söyledi: “Herkesin yüzde 100’ünü alması gerektiği ve bazılarının sadece yüzde 80’ini almaması gerektiği bizim için açıktır. Bir ödeme planını desteklemek için belediye tazminat fonundan da uygun fonlara ihtiyaç duyacaktır” dedi.

Eyaletin muhtemelen birkaç milyon Euro ödemesi gerekecek. Plana göre, Doğu Tirol’deki Matrei Belediyesi, iflas tehdidini önlemek için kesin bir plan üzerinde çalışmak üzere mayıs ayı sonundan önce 100’den fazla alacaklıyla bir toplantı düzenleyecek. | ©DerVirgül

Yayınlama: 06.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.