TİP Hatay’da Gökhan Zan’ın adaylığını neden geri çekti?

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterdiği eski milli futbolcu Gökhan Zan’ı, “partinin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddiaları” gerekçe göstererek adaylıktan çekti.

TİP Hatay’da Gökhan Zan’ın adaylığını neden geri çekti?

Kendisine şantaj yapılıp, montaj ses kayıtlarıyla kumpas kurulduğunu iddia eden Zan ise savcılığa suç duyurusunda bulundu ve “adaylığının kararlılıkla sürdüğünü” açıkladı.

Zan’ın, “montaj ve kumpas” iddialarına karşın, geçen yıl tanıştığı ve ifadesinde adı Turgay K. olarak geçen bir kişiyle yaptığı telefon görüşmelerinde “menfaat ilişkisine” girdiği kanısına varan TİP yönetimi, Zan için disiplin sürecini başlatmaya hazırlanıyor.

Siyasi kulislerde ise TİP’in Zan’ı adaylıktan çekmesinin, Hatay’da yerel seçim dengelerinin değişmesine yol açacağı konuşuluyor.

TİP’e iki ses kaydı ulaştı, Zan’ın savunması ikna etmedi
TİP Parti Meclisi (PM), Pazar akşamı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Zan’ı adaylıktan çektiğini duyurdu.

Partiden yapılan açıklamada, “Hatay İttifakı’nın ortak aday olarak önerdiği Gökhan Zan’ın partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır” denildi.

TİP açıklamasında, “siyasetin kirli pazarlıklara, kumpas ve şantajla yürütüldüğü bir ortamda, partinin ilkelerine gölge düşürmeme” gerekçesiyle bu kararı aldığını duyurdu ancak “tasvip edilmeyen” ilişkilerin ne olduğunu açıklamadı.

BBC Türkçe’nin edindiği bilgiye göre Zan’ın adaylıktan çekilmesine yol açan olayın altında, parti yönetimine ulaşan iki ses kaydı yatıyor.

İddiaya göre Zan, Turgay K. ile 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve Hatay’da büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası tanıştı. Turgay K., Zan’a, seçim sürecinde, kampanyasına destek olmak istediğini ve finansman da sağlayabileceği vaadinde bulundu. Sosyal medya hesabından da Zan’a destek mesajları attı.

TİP’e ulaşan ilk ses ve görüntü kaydına göre Turgay K; telefonla aradığı Zan’a, “AKP il binasına geldiğini, adaylıktan çekilmemesi karşılığında 3 milyon liraya anlaştıklarını” söylüyor. Bunun üzerine Zan, Arapça “Niye 5 milyon demedin?” yanıtını veriyor ve ayrıca TRT’de kendisine yorumculuk pozisyonu verilmesi talebinde bulunuyor. Ancak Turgay K., Zan’la bu konuşmasının ses kaydını ve görüntülerini kayda aldırıyor.

İddiaya göre ikinci ses kaydında ise Zan, kendisine kumpas kurduğunu anladığı Turgay K.’ye küfrederek tepki gösteriyor.

Edinilen bilgiye göre söz konusu kayıtlar TİP’e ulaşınca, parti yönetimi Zan’dan açıklama istedi.

Turgay K, ile telefon görüşmesi yaptığını doğrulayan Zan, kaydın ve görüntülerin montaj olduğunu savunarak, suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

TİP yönetimi, Turgay K.’nin Gökhan Zan adına para koparmak için Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Cumhuriyet Halk Partisi’yle (CHP) ile temaslar yürütmüş olabileceği, istediğini alamayınca Zan’a şantaj yapmış olabileceği yönünde değerlendirme yaptı.

Parti, Gökhan Zan’ın “para ve pozisyon pazarlığı” yaptığı görüntülerin montaj olduğuna ikna olmadı ve onu Hatay’da adaylıktan çekme kararı aldı.

Kulislere yansıyan bilgilere göre TİP yönetimi, kendisine kumpas kurulduğu açıklamasıyla Zan’ın adaylıktan çekilmesini önerdi ancak Zan kendisine kumpas kurulduğunu ve kayıtların montaj olduğu iddiasını yineleyerek, çekilmeye yanaşmadı.

Zan suç duyurusunda ne dedi?
Dün savcılığa başvuran Zan, Turgay K.’nın Mihal K. isimli kişi ile kendisine kumpas kurduğunu ve şantajla 5 milyon lira para istediğini iddia etti.

İfade tutanağına ulaşan Gerçek Gündem’den Sami Menteş’in haberine göre Zan, Turgay K. ile yaklaşık 1 yıl önce depremde tanıştıklarını belirterek, “Turgay K. benim adaylık olma sürecim içerisinde bana destek olacağını söyleyip o sırada bana kumpas hazırlığı içerisindeydi. Turgay K., Mihal K. ile birlikte benim kullandığım telefon numaramı arayarak sürekli iletişim halinde olarak adaylık sürecinde destek olacaklarını her türlü yardımı yapacaklarını söylediler” dedi.

Zan, yaklaşık 2 hafta önce İskenderun’da buluştukları bu kişilerin kendisine şantaj yaptığını ve 5 milyon lira istediğini savundu:

“Bana adaylıktan çekilmem için baskı yaptılar. Turgay, Mihal’i eskiden FETÖ’cü olduğunu, belalı olduğunu söyleyerek tehditvari konuşmalar yaptı. Benim zihinsel engelli kardeşim vardır. Ona da zarar vereceklerini adaylıktan çekilmezsem ona kötülük yapacaklarını söylediler. Bu şahıslar benden 5.000.000 TL tutarında ayrı para talep ettiler. Adaylıktan çekilmemem durumunda basına montaj ses kaydı vereceklerini söylediler.”

Zan, Turgay K. ve kuzeni Mihail K.’nin adaylıktan çekilmesini istediklerini ve kendisini CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı desteklemeye zorladığını öne sürdü.

Zan’ın avukatı, ses kayıtlarıyla ilgili yayın yasağı alınmasını, şüpheli kişiler hakkında yakalama kararı çıkarılmasını ve ellerinde tuttukları dijital ve fiziki ürünlere el koyularak inceleme yapılmasını talep etti.

AKP ile CHP’den ve iki partinin Hatay adaylarından iddialarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Zan’ın adaylıktan çekilmemesi ne anlama geliyor?
TİP yönetimini ikna edemeyen Gökhan Zan, “adaylığının kararlılıkla sürdüğünü” açıkladı.

Ancak Zan, bundan sonraki süreçte adaylıktan çekilse de çekilmese de siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz ve düzeltme süreçleri tamamlandığı ve aday listeleri kesinleştiği için, TİP’in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak oy pusulasında yer alacak.

TİP ise Zan için herhangi bir seçim faaliyeti yürütmeyecek.

Parti yönetimi, “Hatay ittifakının adayı” olarak duyurduğu Gökhan Zan’ın, CHP adayı Lütfü Savaş’a yönelik tepkiler nedeniyle, yerel seçimlerde yüzde 10-15 oy alma potansiyeli olduğu hesabı yapıyordu.

Ancak yaşanan gelişmelerin ardından, bir kısım seçmenin sandığa gitmeyeceği, bir kısım seçmenin de AKP adayı Mehmet Öntürk’ün seçilmemesi için CHP adayı Lütfü Savaş’ı desteklemesi yüksek olasılık görülüyor.| BBC

Yayınlama: 18.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.