8 Mart | Avusturya’da kadınlar hala ayrımcılığa maruz kalıyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, dünyanın birçok ülkesinde kadına yönelik şiddet, ayrımcılık, düşük ücret ve cinsiyetçiliğin gölgesinde kutlanıyor. Avusturya’da “seçim hükümetine” atanmanın dışında, hiçbir kadın başbakan olmadı…

8 Mart | Avusturya’da kadınlar hala ayrımcılığa maruz kalıyor

Serap Cesur

Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak adlandırılan 8 Mart’ın hikayesi aslında insan hakları temelinde kadınların sosyal bilinçleri için savaşarak kazandığı bir mücadeleyi esas alan bir hikâyeye dayanmaktadır. Bu nedenle 8 Mart bir kutlamadan çok, kadın hakları kapsamında mücadeleyi yükseltme günü olarak görülür.

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Bu grev esnasında polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. 8 Mart’ın ana kaynağı olan bu olay, 8 Mart’ı aynı zamanda tekstil fabrikasında can veren kadın işçileri anma günü olarak ilan edilmesine neden olmuştur.

Avusturya’da kadınlar hala ayrımcılığa maruz kalıyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Avusturya’da çeşitli kadın örgütleri ve hükümetin kadın bakanlığı etkinlikler düzenleyerek, kadına karşı ayrımcılığa dikkat çekmeye çalışıyor.

Kadın cinayetlerinde Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada olan Avusturya, kadına karşı ayrımcılığı engellemek için birçok adım atmış olsa da bunun bir işe yaramadığı yapılan istatistiklerde görülmektedir.

Avusturya’da kriz döneminde cumhurbaşkanı tarafından üç aylığına seçim hükümeti sebebiyle atadığı kadın başbakandan başka, ülkede seçilmiş bir kadın başbakan hiç olmadı.

Öte yandan, bugün yapılan etkinliklerde Belediyeler Birliği’nin mesajı da siyasette kadının çok az yeri olduğunu gösterdi. Belediyeler Birliği, son yıllarda kadın belediye başkanı sayısının artmasına rağmen, belediye başkanlarının sadece onda birinin kadın olduğuna dikkat çekti.

Avusturya’da şu anda 218 kadın belediye başkanı var ve bu 2.093 belediyede yüzde 10,4’lük bir paya tekabül ediyor. Bir önceki yıla göre kadın yerel yönetici sayısı yüzde 9 arttı.

Avusturya Kamu Denetçiliği Kurumu’na [Volksanwaltschaft], kadınlardan çok erkekler başvuruyor. Ombudsman, kadınlardan önemli ölçüde daha fazla erkeğin devlet yönetimiyle ilgili şikayetlerle kendileriyle iletişime geçtiğine dikkat çekti. Üç Ombudsman Gabriela Schwarz, Bernhard Acitz ve Walter Rosenkranz kadınları haklarını daha fazla kullanmaya çağırdı. Herhangi bir mali engelin olmadığını vurguladılar.

Sayıştay adına Başkan Margit Kraker podcast’inde denetim kurumunun raporlarıyla eşitliğe katkıda bulunmak ve cinsiyetler arası ücret farkına dikkat çekmek istediğini belirtti.

“Kadınlara aynı iş için aynı ücret ödenmelidir”

Kadınlar arasında dayanışma çağrısında da bulunan Kraker, “Eşit haklar, eşit fırsatlar ve eşit onurdan başka bir şey değil” dedi.

Federal gençlik temsilciliği, eşit olmayan ücret için yaptırım çağrısında bulundu. Federal gençlik temsilciliği, şirketlere eşit olmayan ücret karşılığında etkili yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu. Ayrıca, tipik kadın işlerinin daha az ücret almaması için çalışmalar yapılmalıdır. Ve yarı zamanlı çalışma için yaptırımları tartışmak yerine, çocuk bakımı seçenekleri genişletilmelidir çağrısı yapıldı.

GPA Sendikası daha az çalışma süresi istedi

Sendika cephesinden, FSG kadınları, kadın siyasetinde bir duraklama olduğu konusunda uyarıda bulundu ve federal hükümeti ödevini yapmaya çağırdı. GPA Hristiyan Sendikacıları, tam ücret tazminatı ile çalışma saatlerinin azaltılmasını savundu.

Aile bireylerine yönelik bakım hizmetlerinin yaklaşık dörtte biri kadınlar tarafından sağlanmaktadır. Katolik kadın hareketi, bakım işinin kadınlar ve erkekler arasında daha adil bir şekilde paylaşılmasını savundu.

Engelliler Konseyi kapsayıcı bir sağlık sistemi çağrısında bulundu

Avusturya Engelliler Konseyi’ndeki engelli kadınlar için yeterlilik ekibi kapsayıcı bir sağlık sistemi çağrısında bulundu. Engelli kadınların ihtiyaçları daha iyi dikkate alınmalıdır. Engelli kadınlar sağlık sisteminde ayrımcılığa maruz kalmaya devam ediyor dendi.

Avusturya Darphanesi, tarihteki büyük kadınlara bir dizi madeni para ithaf ediyor

Avusturya Darphanesi, tarihteki büyük kadınlara bir dizi madeni para ithaf ediyor. Ressam Tina Blau, yazar Veza Canetti, mimar Margarete Schütte-Lihotzky, müzisyen Hilde Loewe-Flatter ve bilim insanı Lise Meitner, 50 Euro’luk altın para serisi “Home of Great Daughters” ile onurlandırıldı. Bu kadınlar en zor koşullarda büyük işler başarmış ve öncü olarak bugüne kadar rol model olmuştur dendi. | © DerVirgül

Yayınlama: 08.03.2023
Düzenleme: 08.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.