Avusturya’da kadın cinayetleri | “Kötülüğün köklerine inilmeli”

Ülkede görülen son kadın cinayeti davasında, kadın cinayetine adım adım gidildiği ve kısmen de olsa otoritenin gölgesinde doğan yasal boşlukların cinayetleri engelleyemediği suçlamasında bulunuldu. Avusturya, uzaklaştırma cezası allan erkeklerin şiddet ve cinayetten vaz gerilemesini tartışıyor…

Avusturya’da kadın cinayetleri | “Kötülüğün köklerine inilmeli”

Salı günü Feldkirch’te görülen cinayet davası sırasında, cinayetten önce açık şiddet alarm işaretleri olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Şiddet eylemlerini önlemek amacıyla geçtiğimiz yıl Vorarlberg eyaletinde tehlike altındaki 427 kadına yönelikte tehditten dolayı, 427 erkek yakınlaşma ve evden uzaklaştırma cezası ve danışmanlık hizmeti almak zorunda kaldı.

Vorarlberg eyaleti Bludenz’de işlenen cinayet karşısında insanın nutku tutuluyor – özellikle de failin daha önce karısına şiddet uygulamaktan bir düzine sabıkası olması nedeniyle.

Avusturya emniyet birimlerinin, eşine karşı bir düzüne şiddet sabıkası olan zanlıyı ya karşı yetersiz kalışı, yasal işlevsizliklerle açıklamaya çalıştığı bu cinayette, mağdur kadınlar derneği bölge müdürü Stefan Denifl tarafından yapılan açıklamada yeterli bulunmayarak, “cinayet geliyorum” diyerek ifade edildi.

Denifl, “Suç, zanlının kendisi tarafından sesli mesajlarla duyuruldu” diyor: “Failin daha önce mahkumiyetleri var, o da gözaltına alındı. Ancak bu da onu caydırmadı.” Denifl yine de zorunlu şiddet önleme danışmanlığının doğru ve önemli olduğunu düşünüyor: “Son iki ya da üç yılda, özellikle de evden uzaklaştırma vakalarında güçlü gelişmeler oldu- ama kimi durumlar da yetersiz kaldı.”

Geçen yıl 427 danışmanlık seansı

Vorarlberg’de yasal olarak zorunlu olan şiddeti önleme danışmanlığı Sosyal Hizmetler Enstitüsü (ifs) tarafından yürütülmektedir. IFS şiddet danışmanlığı başkanı Mario Enzinger, geçen yıl 427 tehlike altındaki kişinin – çoğunlukla evden uzaklaştırılan erkekler – bu tür bir danışmanlık aldığını açıklıyor.

Yüzde 70’i olumlu sonuçlandı

Enzinger’in bakış açısına göre danışmanlık seansları iyi kabul görüyor: “Danışanların çoğu randevulara geliyor ve yaklaşık yüzde 70’i zorunlu altı saati olumlu bir şekilde tamamlıyor. Ancak bu aynı zamanda danışmanlığın yaklaşık yüzde 30’u için başarılı olmadığı anlamına da geliyor – örneğin, ilgili kişiler aktif olarak işbirliği yapmadıkları için.

Danışmanlık hizmeti ile herkese ulaşılamıyor

Bu gibi durumlarda 5.000 avroya kadar para cezaları uygulanabilir. Enzinger, ifs’in tüm potansiyel faillerin yaklaşık yüzde ikisinin yüksek tehlike riski taşıdığını ve bu nedenle cinayet de işleyebileceğini varsaydığını söylüyor: “Bir kişi böylesine korkunç bir eylemde bulunmaya karar vermişse, onu caydırmak çok zordur. Yakın bir tehlike olduğunu tespit edersek, elbette harekete geçmeli, yani polisi, kurtarma servisini ya da başka kim gerekiyorsa onu aramalıyız.”

Kötülüğün köklerine inilmeli

Editörün notu | “Bu korkunç suçların işlendiği her defasında insanlar derinden etkileniyor. Toplumun her kesiminden, şiddete maruz kalan kadınların daha çok korunmasını isteyen sesler yükseliyor. Her seferinde daha üzücü ama son derece gerçek bir tekrarı yaşıyoruz. Kadınların, genç kızların ve çocukların korunması hala yeterince kapsamlı şekilde yürütülmüyor. Sadece semptomlarla mücadele ediliyor. Kurbanların korunması, iş işten geçtikten, artık ortada bir kurban olduktan sonra devreye giriyor. … Oysa şiddetin önlenmesi daha küçük yaşta ele alınması gereken bir konu. Şiddete başvurmadan hayal kırıklığıyla nasıl baş edileceği, tıpkı çarpım tablosu gibi eğitim hayatının daha en başında çocuklara öğretilmeli.” | DerVirgül

Yayınlama: 29.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.