Avusturya’da Kadınlar Erkeklerden Daha Az Kazanıyor

Uzmanlar, Avusturya’da ‘’kadın ve erkek mesleği’’ gibi ayrışımın çok derin olduğuna dikkat çekerek, ülkedeki meslek ve kariyer seçme yaşının 13 ila 14 yaşlarda yapıldığını, dolayısıyla genç yaşta seçilen mesleğin, kişinin kendi çevresindeki eğitim ve rol modellerin son derece önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Avusturya’da Kadınlar Erkeklerden Daha Az Kazanıyor

Avusturya’da sadece tipik “erkek ve kadın meslekleri” devam etmekle kalmıyor, aynı zamanda boşluk son yıllarda daha da genişlediği görülmekte. 

Erken kariyer seçimi, nedenlerden sadece biri. 

Daha önce olduğu gibi, işgücü piyasasında tipik kadın ve erkek işleri arasında bir ayrım var.

Son yıllarda, bu cinsiyet ayrımı, çok sayıda eşitlik önlemine rağmen artma eğilimi gösterdi.

Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi’nden sosyolog Nina-Sophie Fritsch, bunu Avusturya’daki meslek seçiminde nispeten erken yaşlarda yapılmasına bağlıyor. 

Son birkaç on yılda, Avusturya’daki kadın istihdam oranı keskin bir şekilde arttı. 

Bununla birlikte, cinsiyet sınırları hala mevcuttur: hem kadınlar hem de erkekler çoğunlukla cinsiyete özgü mesleklerde çalışmaktadır.

Bu, özellikle elektrik ve telekomünikasyon teknolojisi gibi mühendislik mesleklerinde, yüzde 94’ün üzerinde erkek payı veya hemşirelik ve kadın doğumda yaklaşık yüzde 96 kadın payı ile açıkça görülmektedir.

Avusturya mikro sayımından elde edilen verilere göre, Avusturya’da erkek mesleklerde çalışan kadınların oranı 1995 ile 2015 arasında düştü: 1995’te çalışan kadınların yaklaşık yüzde 13’ü hala “erkek mesleklerinde” çalışıyordu 2015’te bu oran sadece yüzde sekizdi.

Avusturya’da Kariyer Seçimi Çok Erken Başlıyor

Avusturya Bilim Fonu FWF tarafından finanse edilen bir projede, sosyolog Fritsch tüm eşitlik önlemlerine rağmen, bu cinsiyet engellerinin devam etmesinin ve hatta derinleşmesinin nedenlerini araştırıyor.
 
Fritsch, veri toplama sırasında birçok proje ve toplumsal cinsiyet eşitliği faaliyetlerinin çok geç başladığını gözlemledi.

Aynı zamanda, Avusturya’da kariyer seçimi diğer ülkelere göre çok erken yapılmaktadır.

Zaten 13 veya 14 yaşında, öğrenciler orta okulu veya AHS alt seviyesini tamamlar ve daha sonra ileri eğitim yoluna karar vermek zorundadır.

Sosyolog bir yayında, “Bu genç yaşta, kişinin kendi çevresindeki eğitim ve rol modelleri son derece önemli bir rol oynamaktadır” dedi.

Fritsch, bu erken aşamada, gençlerin daha sonraki kariyer fırsatları ya da kadınları özellikle sık ve sert bir şekilde etkileyen yaşlılıkta yoksulluk sorununun da henüz farkında olmadığını vurguladı.

Sorun, tipik kadın ve erkek mesleklerinin olması bile değil, eşit olmayan hiyerarşik pozisyonlar, ücret ve çalışma koşulları gibi ilişkili sonuçların olmasıdır.

Kadınlar Erkeklerden Daha Az Kazanıyor

Örneğin, cinsiyete dayalı ücret farkı, kadınların erkeklerden ne kadar az kazandığını gösteriyor.

Avusturya, yaklaşık yüzde 20 ile Avrupa ülkeleri arasında en ön de yer almaktadır.

Ek olarak, çalışan kadınlar ticari ve kişisel hizmetler veya sağlık ve sosyal hizmetler gibi birkaç mesleğe yoğunlaşmaktadır.

Sonuç: “Kadın mesleklerinde” daha az kazanç, itibarlarını ve uzun vadede sosyal değerlerini azaltır – bu da erkekleri anaokulu öğretmenleri gibi mesleklerden caydırır. 

Fritsch, araştırması için yaptığı görüşmelerde, “Öte yandan, kadınların genellikle erkeklerin işlerinde yeterlilikleri reddediliyor” diyor. |virgül 

© Bild: virgül 

Yayınlama: 08.03.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.