Avusturya için savaşan Osmanlı askerleri Viyana’da mezarları başında anıldı

Avusturya-Macaristan İmparatorluğuyla müttefik olmanın sonucu olarak, Galiçya cephesine asker gönderen Osmanlı İmparatorluğu’nun yaralı askerleri tedavi için Viyana’ya getirilmiş, ancak burada hayatını kaybedenler olmuştur. Hayatını kaybeden 131 asker mezarları başında anıldı.

Avusturya için savaşan Osmanlı askerleri Viyana’da mezarları başında anıldı

Almanya İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğunun müttefik olması, Avusturya hanedanı Habsburg İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğunu müttefik olarak bir araya getirmiş ve Rusya’nın saldırılarına karşın, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu toprakları olan Galiçya cephesine Osmanlı’dan asker talep edilmiştir. Tüm yardımcı birlikler de dahil olmak üzere Osmanlı, Avrupa’ya 32.000 asker gönderdi. Osmanlı İmparatorluğu sadece Galiçya Cephesi´nde 12.000’e yakın askerini toprağa verdi. Cephede yaralanan askerlerin bir bölümü Viyana hastanelerine getirilmiş ve burada 131 Osmanlı askeri hayatını kaybetmiştir.

Büyükelçilik nezdinde anma töreni

11. Bölgedeki Viyana Merkez Mezarlığı’nda bugün yapılan törenle 131 Osmanlı askeri anıldı. T.C Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun öncülüğünde gerçekleştirilen anma törenine, T.C Viyana Başkonsolosu Cafer Mert Özmert, Viyana din hizmetleri müşaviri Selahattin Çelebi, sivil toplum örgüt temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Anma töreni sonrasında sosyal medyadan bir açıklamada bulunan büyükelçi Ceyhun, “Ramazan Bayramı öncesinde Viyana Merkez Mezarlığı’nda, Galiçya cephesinde çarpışırken yaralanan ve tedavi için Avusturya’ya getirilen ancak Hakk’ın rahmetine kavuşan 131 şehidimizi kabirleri başında ziyaret ettik. Ziyaret sırasında kıymetli din görevlilerimiz tarafından şehitlerimizin ruhuna Kuran-ı Kerim okunmuştur. Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile vatan topraklarını korumak için ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyoruz.” diye yazdı. | ©DerVirgül 

Yayınlama: 09.04.2024
Düzenleme: 10.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.