Geleneksel “Muhabbet Konseri’nde” Serpil Efe rüzgârı esti

Başkent Viyana’da kurulan en eski yöre derneklerinden olan “Muhabbet Kültür Derneği” 27’nci geleneksel konserini gerçekleştirdi. Gecede sahne alan Türk Halk Müziği Sanatçısı Serpil Efe ile bir söyleşi yaptık.

Geleneksel “Muhabbet Konseri’nde” Serpil Efe rüzgârı esti

Neşet Ertaş’ın köyü olarak da bilinen Yozgat’ın Kırıksoku köylülerinin ve davetlilerinin katıldığı “Muhabbet Kültür Derneği” 27’nci geleneksel konseri perşembe akşamı Viyana’da gerçekleştirildi.

1996 yılında kurulan dernek, Avusturya’da kurulan en eski yöre derneklerinden birisi.

| Geleneksel Muhabbet Konseri videosu:

 

Yaklaşık 600 hane aktif üyeye sahip olan dernek, binlerce kişinin uğrak yeri olma özelliğini taşımanın yanı sıra, Avusturya’nın birçok bürokratik ve sosyal alanında görev yapan birçok kişiyi de bünyesinde barındırmıştır.

Çok sayıda kurum destek verdi

Geleneksel “Muhabbet Konseri’ne çok sayıda kurum destek vererek, etkinlikte yer aldı.

Etkinliğe CHP Avusturya Federasyonu Başkanı Çağdaş Arslan, CHP Viyana Birliği Başkanı İbrahim Aydın ve yönetim kurulu üyeleri ile katılım sağlarken, Viyana Evciler Kültür Dernegi ve Viyana Şah Hatayi Cemevi gibi kurumların temsilcileri davete katıldı.

Ayrıca Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] Favoriten ilçe meclis üyesi Ali Bayraktar ve Avusturya Devlet Televizyonu ORF’den emekli gazeteci Serdar Erdost katıldı.

Müzik şöleni yaşandı

Türk Halk edebiyatında bir uzun hava türü olan Bozlak, Ali Ekici’nin sazıyla can buldu. Bozlak çalan ve okuyan Ali Ekici, aynı zamanda derneğin bir üyesi.

Öte yandan, Kırşehir’in “abdal” geleneğinden gelen müzisyen ailenin 6 çocuğundan birisi olan ve kemana olan tutkusuyla tanınan Volkan Kavlak, geceye Türkiye’den katılarak güzel bir dinleti sergiledi.

“Bu yanımı çok kimse bilmiyor”

Geceyi türküleriyle coşturan Serpil Efe, davetlilerden tam not alırken, etkinlikten bir gün sonra 10. Viyana Bölgesindeki Damak Restoran’da kendisiyle bir söyleşi yaptık.

Kendisine Türk Halk Müziği Sanatçısı olarak hitap ettiğimiz Serpil Efe, sadece Türk Halk Müziği solistti değil.

Sanatçı tanımlamasının içinin boşaltılması ve her şiire yapılmış besteyi sadece seslendirenlerin ayrım gözetmeden sanatçı ilan edilmesine neden olmuştur.

Oysa sanatçı; Bir müzik eserini tek başına çalan, söyleyendir -, veya besteleyen ve seslendiren.

Birçok popüler solisttin seslendirdiği türkülerin bestecisi olan Serpil Efe’ye sahne performansınızın dışındaki özellikleriniz neden dinleyicileriniz tarafından bilinmiyor diye sorduk.

“Hızlı tüketimin ve acımasız kâr hırsının her sektörü dejenere ettiği gibi müzik sektörünü yozlaştırdığını” bilmiyor musunuz dergi gibi bir bakışla, diğer özelliklerini bilmemiz onu çok mutlu etmişti.

Aslında Serpil Efe, Almanya’nın Wuppertal kentinde konservatuar da opera ve şan eğitimi almış, University Of London dan mezun olmuştur. Yüksek öğrenimini, Almanya’nın Wuppertal kentinde özel Bir konservatuar da opera ve şan Devamında Almanya Essen de işletme fakültesine ve sonrasında yatay geçiş ile uluslararası denkliğe sahip University Of London dan mezun olmuştur.

Bu kadar değil, müziğin dışında şiir, resim ve karikatür dallarında da eserler vermiş, ürettiği bu eserlerle özel sergiler açmış ve buradan gelen geliri de hayır kurumlarına bağışlamıştır.

Serpil Efe Almanya doğumlu Antalya’da ikamet ediyor. Ama söylediğine göre her iki hafta da bir Avrupa’ya sahne almak için geliyor… | ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 08.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.