Hamas’ın elindeki 115 rehine için Viyana’da dayanışma eylemi

Viyana Devlet Operası önünde düzenlenen bir afiş kampanyasıyla Hamas tarafından 100 gündür esir tutulan 115 İsrailli rehinenin serbest bırakılması çağrısında bulunuldu. Kampanyaya çok sayıda ünlü de katıldı.

Hamas’ın elindeki 115 rehine için Viyana’da dayanışma eylemi

Dört yaşındaki çocuklardan emeklilere kadar tam 100 gündür Hamas tarafından rehin tutulan 115 İsrailli rehinenin fotoğraflarının yer aldığı posterler, Pazar günü öğleden sonra Viyana Devlet Operası önünde Yahudi Cemaati’nden (IKG) aktivist tarafından sergilendi.

Viyana Devlet Operası önünde “Onları eve getirin” eylemi

Dayanışma eylemine tiyatro oyuncusu Cornelius Obonya, aktris Katharina Stemberger, yazar Doron Rabinovici ve eski IKG Başkanı Ariel Muzicant gibi birçok ünlü de katıldı. Devlet Opera Binası’na “Onları eve getirin” sloganıyla bir ışık enstalasyonu yerleştirildi.

Aralarında çok sayıda kadın, çocuk ve yaşlının da bulunduğu rehineler 7 Ekim’de Hamas tarafından kaçırıldı. Mümkün olduğunca çabuk serbest bırakılmalılar dendi.

“Kadınların ve çocukların cihat uğruna rehin tutulması kabul edilemez” diyen Rabinovici, geçtiğimiz Aralık ayında da Gazze Şeridi’nde halen tutulan 136 rehinenin serbest bırakılması için İsrail’de gösteri düzenlemişti. “6 Ekim’e kadar İsrail’de demokrasinin korunması için kampanya yürüten İsrail sivil toplumu, şimdi aynı şeyi Hamas’ın elindeki rehineler için yapıyor.”

İsrail’in Avusturya Büyükelçisi David Roet, APA’nın sorularını yanıtlarken ICG girişiminin amacının “rehinelerin içinde bulunduğu vahim durum hakkında farkındalık yaratmak” olduğunu söyledi.

Büyükelçisi David Roet, “Bu insanlar dünyanın gördüğü en insanlık dışı terör örgütü olan Hamas tarafından korkunç koşullarda esir tutuluyor. İşkence görüyorlar, cinsel istismara uğruyorlar, dövülüyorlar ve aç bırakılıyorlar. Onları nihayet evlerine getirmeliyiz” dedi.

Roet, İsrail hükümetinin rehinelerin serbest bırakılmasını öncelikli bir mesele olarak görmediği yönündeki suçlamaları reddetti. “Başbakan Netanyahu rehinelerin kurtarılması konusunda daha dün taahhütte bulundu. Hamas’ın soykırıma dayalı ideolojisiyle Gazze Şeridi’ni yönetmeye devam etmesine izin veremeyiz.” İsrail hükümeti rehinelerin kurtarılması için yeni bir ateşkesi kabul etmeye de hazır diye konuştu.

Hamas rehineleriyle daha fazla dayanışma çağrısı

Eski ICG Başkanı Ariel Muzicant rehinelerle daha fazla dayanışma çağrısında bulundu. “Gazze halkı için insani tedbirler talep ediliyorsa, rehinelerden neden bahsedilmediğini merak ediyorum.” Halen Avrupa Yahudi Kongresi (EJC) geçici başkanı olan Muzicant, bir düzine İsrail askerinin rehineleri kurtarmaya çalışırken öldürüldüğünü söyledi.

Protestoya katılan Viyana belediye ve eyalet parlamentosunun Yeşiller üyesi Nikolaus Kunrath, “Netanyahu’nun rehinelerin kurtarılmasını öncelikli bir mesele olarak ele almamasını” eleştirdi. “Gazze Şeridi’nde sivillerin öldürülmesi de durdurulmalıdır” dedi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 14.01.2024
Düzenleme: 14.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.