Kızılların kalesi Viyana | FPÖ Simmering ilçesinde SPÖ’yü geçti

Kızılların kalesi Viyana | FPÖ Simmering ilçesinde SPÖ’yü geçti

Avusturya Sosyal Demokrat Parti [SPÖ], 2024 AB seçimlerinde küçük kayıplara rağmen Viyana’da başarı elde ederek birinci sırayı korudu. FPÖ özellikle Simmering bölgesinde güçlü kazanımlar elde etti.

SPÖ’nün Viyana’daki sonucu Kızıllar için bir kez daha Avusturya geneline göre daha sevindirici oldu: Pazar günkü AB seçimlerinde Sosyal Demokratlar federal başkentte yüzde 29,8 oyla yeniden birinci sırayı aldı. Yüzde 0,5 gibi küçük bir eksi elde edildi. FPÖ ise yüzde 18,6 oy oranıyla (artı yüzde 4,2 puan) hatırı sayılır bir farkla onu takip ediyor. Viyana haritası öncekine göre çok daha kırmızı görünüyordu.

Viyana belediye başkanı ve Michael Ludwig, ancak ön nihai sonuçların akşam geç saatlerde açıklanmasından sonra açıklama yaptı. Viyana sonucunu yayın yoluyla “tüm eyalet başkentleri arasında en iyi sonuç” olarak övdü: “SPÖ, neredeyse yüzde 30 oy alarak Viyana’daki 2024 Avrupa seçimlerinde açıkça birinci sırayı garantiliyor. Ayrıca ikinciyle aradaki farkı da artırdık” diye konuştu.

SPÖ, Viyana’daki AB seçimlerinde küçük bir mağlubiyetle birinci oldu

2019’da 23 ilçenin 13’ü kırmızıya boyanırken, bu kez 19 ilçeye bile ulaşıldı. Bunun nedeni Yeşiller’in iç ilçeleri kaybetmesiydi. Bugünkü seçimlerde Yeşiller Partisi yalnızca Währing ve Neubau’da en güçlü parti olarak ortaya çıktı. Genel olarak ön sonuçlara göre Yeşiller 3,3 puanlık bir farkla yüzde 17,5 ile üçüncü sırada yer aldı.

ÖVP, Döbling’den vazgeçmek zorunda kaldı ve şu anda yalnızca Hietzing’in ve şehir merkezinin en güçlü partisi. Eksi 7,1 puan, Viyana genelinde yüzde 14,3’e düşüş anlamına geliyor. Öte yandan Neos partisi 3 puanlık artışla yüzde 13,3 oldu.

FPÖ’nün Simmering bölgesindeki kalesi

Özgürlük Partisi, bölge liderini zaten atadıkları Simmering’de en güçlüydü. Yüzde 7 puandan fazla artışla yüzde 31,2’ye çıktılar. Bu, SPÖ’nün hemen ardından geldikleri anlamına geliyordu (yüzde 34,2). Özgürlük Partisi’nin kazanımları bir kez daha bölgesel ilçelerdeki güçlü destekten kaynaklandı. SPÖ orada kaybetti. Kızılların diğer bölgelerdeki artışları bu eğilimi dengeleyemedi ve Sosyal Demokratların kaybına yol açtı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 10.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.