“Şişman Kedi Günü” | İşçinin bir yıllık kazancını birkaç gün içinde kazanıyorlar

Bugün “Şişman Kedi Günü”, Avusturya’da borsaya kayıtlı büyük şirketlerin CEO’larının, çalışanların yıl boyunca ortalama olarak kazandığı kadar kazandığı gün. Viyana İşçi Odaları Birliği [AK] üst maaşların sınırlandırılmasını talep ediyor.

“Şişman Kedi Günü” | İşçinin bir yıllık kazancını birkaç gün içinde kazanıyorlar

“Şişman Kedi Günü”, bir CEO’nun [şişman kedi] Avusturya’da bir çalışanın ortalama yıllık gelirini kazandığı günü kutlar. AK sonuçlarına göre, yıllık ortalama 2,7 milyon Euro maaş alan bir ATX CEO’sunun, Avusturya’daki ortalama 36.000 Euro’luk ortalama geliri elde etmesi için bu yıl beş iş gününe ihtiyacı var. AK’ye göre, tatiller ve hafta sonları da dikkate alınırsa “Şişman Kedi Günü” bu yıl 8 Ocak’a denk geliyor. Ortalama ücret ortalama gelirin 75 katıdır.

Yıllık maaş 9,4 milyon Euro

AK, hesaplamasını İngiliz düşünce kuruluşu “Yüksek Ücret Merkezi”nin yöntemine dayandırıyor. Bir CEO’nun günde ortalama on iki saat çalıştığı ve yalnızca dört hafta sonunda bir izin aldığı varsayılmaktadır. Ayrıca on tatil günü ve dokuz resmi tatil vardır. Bu nedenle bir yönetici yılda 320 gün, toplam 3.840 saat çalışmaktadır.

En iyi 20 ATX CEO’su arasında Bawag patronu Anas Abuzaakouk, bu yıl “Şişman Kedi Günü”ne ulaşan ilk kişi oldu. AK’ye göre 2022’de yaklaşık 9,4 milyon Euro’luk maaşla Avusturyalı bir çalışanın ortalama yıllık gelirini elde etmesi 1,2 iş gününü alacak. İkinci sırayı ise karton üreticisi Mayr Melnhof’un yönetim kurulu üyesi Peter Oswald aldı. 2022 yılı yıllık maaşı 5,6 milyon Euro oldu. Ortalama gelire ulaşması iki tam gün çalışmasını gerektiriyor.

Üçüncü sırada ise yıllık 4,5 milyon Euro maaşla Voestalpine patronu Herbert Eibensteiner yer alıyor. Eibensteiner’ın bu yıl bir işçinin ortalama geliri için yalnızca 2,5 gün çalışması gerekiyor. İlk 20 ATX patronunun en altında, Mayıs ayından bu yana Immofinanz’ı yöneten Radka Doehring yer alıyor. 2022’de yalnızca sekiz ay boyunca başkan olarak görev yapmasına rağmen, Avusturya’da çalışanların yıllık ortalama gelirini yalnızca 24 gün 10 saat sonra elde etti.

AK “uygun oran” talep ediyor

Bu nedenle AK, denetim kurullarının yönetim kurulu ve çalışan maaşları arasında “uygun” bir oran tutmasını talep ediyor. Ayrıca yönetici maaşlarının ekolojik ve sosyal hedeflere ulaşılmasıyla ilişkilendirilmesi gerekmektedir. AK’nin bakış açısına göre, ücretlendirme bileşeninin en az üçte birinde sürdürülebilirlik hususları dikkate alınmalıdır. Yönetim kurulu ücretlerinin şeffaflığı da örneğin borsada işlem gören şirketler için ücret raporlamasının standartlaştırılması yoluyla artırılmalıdır.

AK kendi yüksek maaşlarını açıkladı

Çalışma Odası yönetici maaşlarını bizzat internette yayınlamaktadır. AK Başkanı Renate Anderl ayda net 7.256,95 Euro kazanıyor. AK direktörü Silvia Hruška-Frank net 10.984,84’e ulaştı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 08.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.