Viyana Belediye Evleri bünyesindeki yolsuzluk skandalıyla ilgili büyük dava sonuçlandı

Viyana Belediyesine ait 200 binin üzerindeki sosyal konutlardan sorumlu Wiener Wohnen’deki rüşvet ve yolsuzluk skandalıyla ilgili büyük dava, çarşamba akşamı bölge mahkemesinde sona erdi.

Viyana Belediye Evleri bünyesindeki yolsuzluk skandalıyla ilgili büyük dava sonuçlandı

Nisan 2011’den 2013’e kadar Wiener Wohnen’de düzinelerce ustabaşına “rüşvet verdiği” söylenen 58 yaşındaki şirket patronu ve girişimcinin yakın çalışanlarından ikisi 15’er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Cam ve boyama atölyesi, taş işçiliği işletmesi ve de birkaç inşaat şirketi işleten girişimci ana sanığın yanı sıra, onun genel müdürü, muhasebecisi ve insan kaynakları sorumlusu – menfaat sağlamaktan suçlu bulundu.

Yargıç, 58 yaşındaki patronun sorumluluğu reddetmesini hem “benzersiz” hem de “tamamen inanılmaz” olarak nitelendirdi.

Üç ustabaşı bir ila üç ay arasında denetimli serbestlik aldı

Eylül ayından bu yana devam eden davada “suçsuz” olduğunu iddia eden üç ustabaşına rüşvet suçundan bir ila üç ay arasında denetimli serbestlik verildi.

Başlangıçta ortak sanık olan 40 ustabaşı, duruşmanın finalinden önce büyük ölçüde dikkat dağıtıcı bir şekilde davadan kaldırıldı. Hâkim, “En azından bu olayın yaşandığını ve üzgün olduklarını itiraf ettiler” dedi.

Bu nedenle mahkûm edilmekten kurtulabildiler. Birkaç ustabaşı delil yetersizliğinden dolayı beraat etti; sonuçta bu, dolandırıcılık eylemlerine katkıda bulunduğu kanıtlanamayan şirket çalışanlarından biri için de geçerliydi.

Kararlar hukuken bağlayıcı değildir. Savunma avukatları bu konu hakkında düşünmek için süre istedi ancak savcı başlangıçta herhangi bir açıklama yapmadı.

58 yaşındaki adamın şirketler grubu o dönemde Wiener Wohnen’in siparişlerini yerine getiriyordu. Belediye sitelerinde ihtiyaç duyulan çalışmalar “ev listeleri” ya da “onarım listeleri” şeklinde yürütülüyordu. Ek iş emirleri almaya devam etmek için ustabaşılara yakıt ve alışveriş kuponlarının yanı sıra daha nadir durumlarda maddi varlıklar gibi rüşvet verildiği söyleniyor.

Ne olmuştu?

Yaklaşık 500 bin kişinin ikamet ettiği Viyana Belediye Evlerinden, belediye bünyesindeki Wiener Wohnen sorumlu. Bu sosyal konutların bakım ve onarım işleri ihale yoluyla bazı şirketlere verilmekte. Olası tamirat işlerini yapan bu şirketlerden birisi, tamir gerektirmeyen durumlarda bile, onarım işlerinin rapor edilmesini istemiş ve bunun karşılığında Wiener Wohnen çalışanların rüşvet vermiştir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 21.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.