Viyana fareler için bir cennet

Viyana’daki farelerin sayısı uzun zamandır insanlardan fazla ve kişi başına kaç tane olduğunu tahmin etmek pek mümkün değil. Uzmanlar şehirde artan fare sayısına dikkat çekerek önlem alınmasını istedi.

Viyana fareler için bir cennet

Zararlılar ciddi bir tehdit oluşturur: Tahtakuruları hem insanları hem de hayvanları etkileyebilir, hamamböcekleri potansiyel hastalık vektörleri olarak kabul edilir ve yiyecekleri kirletebilir, fareler genellikle çeşitli patojenlerin taşıyıcılarıdır ve salgın hastalıkların yayılmasına katkıda bulunabilir.

Viyana Ticaret Odası haşere kontrolleri başkanı Peter Fiedler’e göre fareler yaşam ve sağlık açısından tehdit oluşturuyor, ayrıca zamanında önlem alınmadığı takdirde hızla çoğalıyorlar.

Viyana’da yaşayanlardan daha fazla fare var

Viyana’daki farelerin sayısı uzun zaman önce insanlardan fazlaydı ve kişi başına kaç tane olduğunu tahmin etmek pek mümkün değil. Ancak nüfus artış hızının önemli ölçüde arttığı görülüyor. Bunun nedenleri arasında, 2005 yılında yerini Viyana Fare Yönetmeliği’ne bırakan fare yasasının yürürlükten kaldırılması ve büyüyen çöp dağlarının, yemek artıklarıyla dolu çöp kutularının taşmasına yol açması yer alıyor. Bu fareler için bir cennet yaratır.

Fiedler, “Fareler tipik kültürel takipçilerdir ve doğal olarak tek kullanımlık bir toplumda gelişirler. Atıkların daha az ve daha dikkatli bir şekilde bertaraf edilmesi, daha az fare anlamına gelir” diyor. Fareler salmonella gibi patojenleri taşıyabildiğinden, fareler ile sağlık arasındaki bağlantı açıktır. Bu bakteriler hayvan dışkılarında da bulunur. Fiedler, “Fare kontrolü salgın hastalıkların önlenmesine hizmet ediyor ve şehrin sağlığı açısından önemli bir hizmet” dedi.

Viyana’da fare görülme sayısı arttı

Viyana’daki haşere kontrol loncası artan sayıda fare görüldüğünü kaydediyor ve profesyonel haşere kontrolünün önemine dikkat çekmek istiyor. Fiedler’e göre, yasal zorunluluğa rağmen bugün farelerle geniş çapta mücadele edilmiyor. Bu hayvanlar su, yeşil alan, yiyecek-içecek işletmeleri ve/veya yüksek nüfus yoğunluğu olan habitatları tercih ederler. Fare yönetmeliğine göre, sahipleri düzenli denetimler ve kontrol önlemleri almakla yükümlüdür. Ancak ihmal edilen haşere kontrol uygulamaları yine de meydana gelebilir. Ne yazık ki, bazı sahipler farelerle mücadele konusunda yeterli özeni göstermiyor veya bunu düzensiz aralıklarla yapıyorlar. Fiedler, bunun fark edilmeden farelerin yayılmasına ve buna bağlı sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Sıçan kontrol önlemleri

Lonca, fare kontrolüne etkili bir şekilde çözüm bulmak için iki önemli önlemi duyurdu. Bir yandan ev sahiplerine, fareleri denetlemek ve onlarla mücadele etmek için düzenli olarak profesyonel haşere kontrolörlerini işe almaları konusunda çağrıda bulunuyor. Öte yandan, halktan fare gördüklerini derhal sorumlu mülk yönetimine bildirmelerini istiyor. Ancak bu şekilde hızlı, hedefe yönelik ve etkili bir mücadele gerçekleşebilir. Kamusal alanlarda zararlıları daha da önlemek için, gıda ve evcil hayvan mamalarının belirlenen çöp kutularına uygun şekilde atılması ve bunların sağlam olduğundan emin olunması önemlidir. Yiyecek artıkları hiçbir durumda tuvalete veya atık sulara atılmamalıdır. Hayvan refahı hususları da lonca için önemlidir. Farelerin hamsterleri yemesi nedeniyle farelerin kontrolsüz çoğalmasının Avrupa hamsterleri için hayati tehlike oluşturduğu bir gerçektir. Bu olgu, Viyana’daki bazı mülklerde halihazırda gözlemlenmiştir.

Viyana’da 70’den fazla haşere kontrol şirketi var

Bu meslekte profesyonellik için sağlam bir eğitim çok önemlidir. Haşere kontrolörü olarak derinlemesine eğitimin yanı sıra, bu sektördeki çalışanların beceri ve yetenekleri de önemlidir. Yetersiz kontrol önlemleri yalnızca hasara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda kontrol edilen zararlılarda direnç gelişimini de teşvik edebilir. Eğitimle ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Şu anda Viyana’da haşere kontrolünde uzmanlaşmış yaklaşık 70 şirket bulunmaktadır. Bu ticaret uzun bir geleneğe sahiptir ve 1994’ten bu yana yüksek lisans derecesi ile tanınmış bir zanaattır. 2002’den bu yana, ikinci bir eğitim fırsatı olarak da sunulan ve vasıflı işçilerin eğitilmesine olanak sağlayan haşere kontrolü konusunda çıraklık eğitimini tamamlamak da mümkün olmuştur. Geçmişte hamamböceği, böcek, fare ve sıçanlarla mücadelede oldukça zehirli maddeler kullanılırken, günümüzde modern ve çevre dostu yöntem ve araçlar mevcuttur. Yem teklifleri sunan şüpheli firmalara karşı uyarmak önemlidir. | ©DerVirgül

| Bizim çektiğimiz Belgesel

Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 09.02.2024
Düzenleme: 10.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.