Viyana Havalimanı’nda çok tehlikeli firari mahkûm yakalandı

Hollanda’dan gelen son derece tehlikeli bir mahkûm, Viyana-Schwechat Havalimanı’nda davayı devraldıktan sonraki 1,5 saat içinde “Kaçak Aktif Arama Ekibi” (FAST Avusturya) tarafından tutuklandı.

Viyana Havalimanı’nda çok tehlikeli firari mahkûm yakalandı

Hollanda’dan tehlikeli bir mahkum Avusturya’ya kaçmıştı. Sınırı geçtikten sonra özel dedektifler onun Aşağı Avusturya’da [NÖ] olduğunu tespit etti. Aranan kişi oradan Viyana-Schwechat Havalimanı’na giden trene bindi. Geçtiğimiz günlerde yapılan acıklmada, “Kaçak Aktif Arama Ekibi”nin (FAST Avusturya) kıdemli memuru “Onu 16 Şubat’ta burada tutukladık” dedi.

Hedef araştırmacının becerileri

FAST ekibinin başkanı şunu vurguluyor: “İyi bir hedef araştırmacısı için en önemli şey kararlılıktır.” Bu bağlamda, diğer suçların yanı sıra çocuk istismarından da aranan bir Avusturyalının vakasını örnek olarak anlattı. Baş soruşturmacı, “Onu tutuklayabildiğimizde 30 yıldır Nijerya’da saklanıyordu” dedi. FAST müdürüne göre bir suç soruşturmacısının klasik becerilerine ek olarak aşağıdakiler de gerekli: “yabancı dil becerileri, iletişim kurma ve ağ kurma isteği” ve seyahat etme isteği. Sonuçta odak noktası yurt dışıdır. “Hedef masa tarafından tutuklanmaz.”

Geçmişte memurlar, İspanya’da dolandırıcılık suçundan aranan bir estetik cerrahın, Irak’ta karısını ve kızını öldürmekle suçlanan bir adamın veya Meksika’da şüpheli bir ticari dolandırıcının tutuklanması gibi olağanüstü başarılara imza atmayı başarmıştı. 2024 yılına kadar en az 90’ı tutuklanacak olan dolandırıcılar tek başına 2,5 milyar euroyu aşan toplam zararın sorumlusu.

Olağanüstü başarılar ve uluslararası işbirliği

Geçen yıl soruşturmacılar, diğer şeylerin yanı sıra, bir klana üye olduğu söylenen şüpheli bir Sırp kokain satıcısının ve ticari dolandırıcılık yaptığından şüphelenilen bir Avusturyalının Endonezya’da tutuklanmasından sorumluydu. Bu yıl 23 tutuklamayla Federal Kriminal Polis Dairesi uzmanları açısından genel anlamda başarılı bir yıl oldu.

Federal Kriminal Polis Dairesi’nin hedef arama birimi 2023’te 20. yılını kutladı ve dünya çapında faaliyet gösteriyor. Bunun önkoşulu Avusturya makamları tarafından çıkarılan uluslararası tutuklama emridir. Soruşturmacılar, diğer şeylerin yanı sıra, cinayet, soygun veya adam kaçırma gibi ciddi sermaye suçlarının yanı sıra, genellikle organize suçla bağlantılı olarak ticari uyuşturucu kaçakçılığı veya dolandırıcılık alanındaki davalara odaklanıyor.

BK hedef arama birimi, AB hedef arama ağı ENFAST’ın bir parçası olarak hareket eder ve uluslararası polis yetkililerinin yanı sıra Europol ve Interpol ile yakın işbirliği içinde çalışır.| ©DerVirgül

Yayınlama: 27.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.