Viyana Üniversitesi’nde İsrail karşıtı protesto kampı

Viyana Üniversitesi’nde İsrail karşıtı protesto kampı

“Filistin yanlısı” bir gösterinin ardından aktivistler pazartesi akşamı Viyana Üniversitesi kampüsünde bir protesto kampı kurdu. Hem üniversite hem de Eğitim Bakanı Polaschek eylemi eleştirdi.

Aktivistler Viyana Üniversitesi kampüsünde Eski Genel Hastane’de bir protesto kampı kurdu. Eylem “Filistin yanlısı” bir gösterinin ardından gerçekleşti. Bir polis sözcüsü yaklaşık 100 kişinin toplandığını söyledi. Viyana Üniversitesi toplantı ile arasına mesafe koydu.

Eylemciler muhtemelen haftalardır yoğun bir siyasi tartışmaya neden olan ABD’deki üniversitelerdeki protesto kamplarını takip ediyor. ABD’de olduğu gibi sol görüşlü göstericiler İsrail’in Gazze’deki saldırılarını kınıyor.

Polise göre çadırlar kuruldu ve pankartlar açıldı. Şu anda dağılmayı gerektirecek bir durum yok. Ancak atılan sloganlar ve pankartların içeriği araştırılıyor.

Viyana Üniversitesi, pazartesi akşamı kampüste düzenlenen “Filistin Yanlısı Protestolar” hakkında çok fazla yorum yapmazken, ancak “kesin bir şekilde” uzak durulduğu vurgulandı. Yapılan açıklamada, antisemitizm ve terörün önemsizleştirilmesinin Viyana Üniversitesi’nde yeri olmadığı belirtildi.

Polaschek protesto eylemlerini kınadı

Üniversiteler, tartışmalı konularda bile objektif tartışmalar için eleştirel bir forum sunmaktadır. Öte yandan tek taraflı temsiller, hoşgörüsüzlük, ırkçılık ve antisemitizm mümkün olan en güçlü ifadelerle kınanmaktadır.

Eğitim Bakanı Martin Polaschek (ÖVP) de “Avusturya üniversitelerinde antisemitlere ve aşırılık yanlılarına yer olmadığını” vurguladı. Açıklamada “Ülkemizde bilim özgürlüğü geçerlidir, ancak her türlü aşırılık yanlısı ve İsrail karşıtı tutuma karşı sıfır toleransımız vardır” dedi. “Bu nedenle terörizmi göreceli kılan, nefreti körükleyen ve insanları aşağılayan tüm faaliyet ve protestoları şiddetle kınıyorum. Avusturya Federal Hükümeti olarak İsrail ile tam bir dayanışma içerisindeyiz” dedi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 07.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.