Viyana’da çiftçilerin gösterisi | Aşırı sağ çiftçileri kullanıyor iddiası

Cuma günü Viyana’da Özgürlük Partisi [FPÖ] tarafından “Tarımımızın geleceği – çiftçiler hizmetçi değildir!” sloganı altında bir gösteri düzenlendi. FPÖ, çiftçilerin araçsallaştırıldığı yönündeki eleştirileri reddetti.

Viyana’da çiftçilerin gösterisi | Aşırı sağ çiftçileri kullanıyor iddiası

Gösterinin amacı daha az bürokrasi ve fiyat patlamasına son verilmesini talep etmekti. FPÖ tarım sözcüsü Peter Schmiedlechner, Almanya’da olduğu gibi Avusturya’da da benzer sorunlar olduğunu vurguladı ve partisinin çiftçileri araçsallaştırdığı yönündeki eleştirileri reddetti.

Amaç daha az bürokrasi ve fiyat patlamasının sona ermesi

FPÖ Aşağı Avusturya’dan [Niederösterreich] Christian Tornehl Viyana Ballhausplatz’da yaptığı konuşmada, bunun partiler üstü bir etkinlik olduğunu açıkladı. Saat 13:00’te başlayan gösteriye izin verilen 15 traktörden 11’i katıldı ve aralarında çok sayıda medya temsilcisinin de bulunduğu yaklaşık 200 ila 300 kişi gösteride yer aldı.

Almanya’da çiftçiler tarıma yönelik dizel sübvansiyonlarının sona ermesini protesto ederken Avusturya’da bunun doğrudan bir karşılığı bulunmuyor. Ancak kendisi de bir çiftçi olan Schmiedlechner, bürokrasi ve aşırı düzenleme gibi Almanya’dakine benzer sorunlar görüyor. Özgürlük Partisi de AB Yeşil Anlaşması’ndan çıkılmasını ve kapsamlı menşe etiketlemesi yapılmasını talep ediyor.

ÖVP çiftçiler birliği, FPÖ’yü çiftçileri parti amaçları için araçsallaştırmakla eleştirdi. Schmiedlechner bu suçlamalara karşı kendini savundu ve ÖVP’nin Tarım Bakanlığı’ndaki uzun süreli varlığını eleştirdi. FPÖ parti lideri Herbert Kickl de protestoya destek verdi.

NEOS Ulusal Konsey üyesi Helmut Brandstätter, Avusturya’da iyi muamele gördükleri ve mükemmel ürünler ürettikleri için Avusturyalı çiftçilerin gösteri yapması için hiçbir neden görmedi. Gösteriyi bir “FPÖ etkinliği” olarak nitelendirdi.

Almanya’da çiftçi protestoları

SPÖ ise çiftçilerin endişelerine anlayış gösterdi. SPÖ Çiftçi Örgütü Başkanı Michael Schwarzlmüller, çiftçiler üzerindeki büyük ekonomik baskıdan bahsetti ve tarımsal sübvansiyonların iyileştirilmesi çağrısında bulundu. Ancak, korona önlemlerine karşı yapılan protestolara benzer şekilde, gösterilere aşırı sağcıların sızabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Almanya’da sağ popülist AfD tarafından desteklenen çiftçi protestoları, çiftçilerin araçsallaştırılabileceği tartışmalarına yol açtı. Schmiedlechner ve FPÖ anayasa sözcüsü Susanne Fürst Almanya’daki protestolara katıldı. Koronavirüs gösterilerinin organizasyonunda da yer alan “Fairdenken” inisiyatifinden Hannes Brejcha’nın da Viyana’da bir konuşma yapması planlanıyordu.| ©DerVirgül

Yayınlama: 19.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.