Viyana’da emlak mafyası göçmenleri sömürüyor

220 binin üzerinde belediye evine sahip olan Viyana’da, kiralık ev bulmak özellikle göçmenler için çok zor ve pahalı. Konut sıkıntısı vicdansız emlak şirketleri tarafından istismar ediliyor ve eski binalar satın alınarak, yaşanması zor vaziyette 1000 Euro’ya çaresiz göçmenlere kiralanıyor…

Viyana’da emlak mafyası göçmenleri sömürüyor

Viyana’da, sakinlerin kabul edilemez koşullarda yaşamak zorunda kaldığı küflü apartman vakaları defalarca ortaya çıkartılmıştı.

Konut sıkıntısı vicdansız emlak şirketleri tarafından istismar edildiğinden mülteciler genellikle ve özellikle etkileniyor. Ancak yalnızca küf değil, aynı zamanda haşere istilası ve yetersiz ısıtma da sorunun bir parçası.

Viyana’daki birçok binadaki yaşam koşulları savunulamaz durumda. ORF, “Wien aktuell” programında bazı apartmanların birçok odasında küf oluştuğunu, hatta bazı durumlarda haşere istilasının yaşandığını ve radyatörlerin çalışmadığını bildirdi.

Özellikle trajik: sakinler bu utanç verici koşullardaki dairelere ayda 1.000 Euro’ya kadar kira ödemek zorunda kalıyor.

Diakonie’deki konut danışma merkezi başkanı Florian Hobl’in vurguladığı gibi, bu şikâyetler münferit bir durum değil. “Kiralık mafya” olarak tanımladığı bir sistemden söz ediyor. Eski, köhne apartmanlar, mülteciler arasındaki konut sıkıntısından yararlanmak amacıyla vicdansız emlak şirketleri tarafından özel olarak satın alınıyor.

Viyana’da benzer uygulamalara sahip üç emlak şirketi

Bazı şirketler için bu iş modeli oldukça karlı görünüyor. İnşaat polisi başkanı Gerhard Cech’e (MA 37) göre, şu anda Viyana’da üç emlak girişimcisi ve onlarla bağlantılı bu şekilde hareket eden birçok şirket var. Bazı durumlarda inşaat polisi raporların ardından harekete geçiyor ancak yenileme çalışmaları çoğu zaman aylar, hatta yıllar sürebiliyor. Öncelikle mal sahibinden kusurları kendisinin düzeltmesi isteniyor. Yanıt alınamaması durumunda, uyumluluk için son tarihi belirleyen bir bildirim yayınlanıyor. Mal sahibi bu karara itiraz edebilir, bu da daha fazla gecikmeye yol açıyor. Bazı emlak şirketleri bu gecikmelerden bilinçli olarak yararlanıyor.

Küflü apartmanlara öfke: Viyana Belediyesi müdahale ediyor

Viyana’daki sürdürülemez yaşam koşulları öfkeye neden oluyor. Son çare olarak, şehrin kendisi harekete geçebilir ve kusurların masrafları mal sahiplerine ait olmak üzere düzeltilmesini sağlayabilir.

Acil Durum Tedbirleri Dairesi, ıssız konut binalarını kontrol etmek ve acil durum önlemleri almak için bu hafta zaten önemli bir operasyon gerçekleştirdi.

Acil Durum Tedbirleri Dairesi başkanı Walter Hillerer, mali polisin aynı zamanda vergi kaçakçılığı ve paravan şirketlere ilişkin olası belirtileri kontrol etmek için de orada olduğunu vurguluyor.

Sorun daha da kötüleşebilir

Küflü apartmanlarda yaşayan ve sürekli baskı altında kalanlar Diakonie konut danışma merkezine rapor veriyor.

Florian Hobl’a göre kiralık mafya şirketlerine müdahale edilmelidir. Aynı zamanda, dışlanmış sosyal gruplar için uygun fiyatlı konutlara erişim de gerekiyor. Şu anda birçok aile birleşimi gerçekleştiğinden, durum gelecekte daha da kötüleşebilir uyarısında bulunuyor. | ©DerVirgül

Yayınlama: 28.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.