Viyana’da her üç kişiden biri Avusturyalı değil

6. Entegrasyon Barometresi Viyana Belediye Binasında sunuldu. Viyanalıların yüzde 44’ü yabancı kökenli ve üçte biri oy kullanabiliyor. Viyana’da yabancı kökenli en büyük üç nüfus grubu Sırbistan, Türkiye ve Almanya kökenli.

Viyana’da her üç kişiden biri Avusturyalı değil

Entegrasyon barometresi her üç yılda bir yayınlanıyor ve göç geçmişinin eğitim niteliklerini, geliri veya uygun fiyatlı konutları nasıl etkilediğini gösteriyor. Çeşitlilik monitörü ise Viyana nüfusunun çeşitliliği nedeniyle şehir yönetiminin ve sunduğu hizmetlerin nasıl değiştiğini gösteriyor.

Göçmen kökenli kişiler çalışma saatlerinin yarısını yapıyor

2023’ün başında Viyanalıların yaklaşık yüzde 34’ü yabancı uyruklu, yaklaşık yüzde 39’u yurt dışında doğmuş ve yaklaşık yüzde 44’ü yabancı kökenli; yani yurt dışında doğmuş veya yabancı vatandaşlığa sahipti. Viyana’da yabancı kökenli en büyük üç nüfus grubu Sırbistan, Türkiye ve Almanya kökenlilerdir. 2022 yılında yurt dışından toplam 28.690 Ukraynalı Viyana’ya göç etti.

Yurt dışından Viyana’ya gelen göçün çoğunluğu AB/EFTA vatandaşı olanlardan oluşuyor. Genel olarak, 2014’ten bu yana buraya taşınan Viyanalıların çoğunluğu (yüzde 62) ya lise diplomasına (yüzde 25) ya da üniversite diplomasına (yüzde 38) sahip. Viyana’da çalışma saatlerinin neredeyse yarısı (yüzde 47) göçmen kökenli kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. AB üyesi olmayan ülkelerden çalışan Viyanalılar vasıfsızlaşma ve düşük ücretlerden etkileniyor. Ayrıca kadınlar erkeklere göre daha düşük ücret alıyor. Bu, göçmen kökenli kadınların iki kat dezavantajlı olduğu anlamına geliyor.

Göçmenler daha pahalı ve daha kalabalık koşullarda yaşıyor

Ebeveyn kuşağından üçüncü ülkelerdeki genç kuşağa kadar, az eğitimli kişilerin oranı yarı yarıya azalıyor: Bu nüfus grubunun ebeveyn kuşağının (45-59 yaş arası) yaklaşık yüzde 40’ı en fazla zorunlu okul bitirme diplomsına sahipken, Avusturya’da eğitim almış olan genç kuşak (15-29 yaş arası) oranı şu anda yalnızca yüzde 17’dir.

Göçmen Viyanalılar ve çocukları daha güvencesiz, pahalı ve sıkışık koşullarda yaşıyor

Ortalama olarak, Viyana’ya yeni gelen göçmenlerin kişi başına düşen yaşam alanı daha azdır ve metrekare başına daha yüksek fiyatlar öderler. Özel konut piyasasındaki sabit süreli sözleşmeler de özellikle göç geçmişi olan Viyanalıları sıklıkla etkilemektedir. Viyana nüfusunun çoğunluğu bölge ve mahallede bir arada yaşamayı olumlu buluyor.

180 ülkeden insan Viyana’da yaşıyor

Üç Viyanalıdan birinin oy kullanmasına izin verilmiyor. Seçme yaşında olup oy kullanmasına izin verilmeyenlerin oranı ise yüzde 33,4’e yükseldi. Genç Viyanalılar özellikle ağır darbe alıyor. 25 ila 44 yaş arasındaki Viyanalıların neredeyse yarısı (yüzde 45) oy kullanma hakkına sahip değil. Oy kullanma hakkına sahip olmayan 16 yaş ve üzeri Viyanalıların yüzde 54’ü (303.129 kişi) on yıldan fazla süredir Avusturya’da, yüzde 77’si (432.721 kişi) ise en az beş yıldır Avusturya’da yaşıyor.

Viyana’da 180 farklı ülkeden insan yaşıyor. Viyana şehrinin departmanları ve tesislerindeki işgücü de giderek çeşitleniyor. Çalışanların dörtte birinden fazlası (yüzde 26,6) yabancı kökenlidir. Viyana Sağlık Birliği’nde bu oran yüzde 37,5’tir. Ankete katılan departmanlar ve tesisler, müşteri iletişiminde Almancanın yanı sıra 33 dili daha kullanıyor. Dünya dillerinden oluşan çocuk kütüphanesi, yeni göç etmiş Viyanalılar için çok dilli eşlik eden StartWien programı veya atıkların doğru şekilde ayrıştırılmasına ilişkin çok dilli bilgi materyali gibi örnekler sunulmaktadır.

Tekrarlama: “Önyargılardan ve stereotiplerden uzaklaşın”

Belediye Başkan Yardımcısı ve Entegrasyondan Sorumlu Meclis Üyesi Christoph Wiederkehr (Neos), “Entegrasyon ve Çeşitlilik Monitörü yalnızca entegrasyon mitlerini çürütmekle kalmıyor, aynı zamanda politikacılara büyüyen ve çeşitlilik gösteren bir şehrin zorluklarının başarıyla üstesinden gelebilmeleri için somut ve gerçeklere dayalı başlangıç noktaları sunuyor. Önyargılardan ve stereotiplerden uzaklaşarak ve monitörün verilerine güvenerek, Bütünleştirici ve çeşitlilik içeren bir toplumu teşvik etmek ve bununla birlikte gelen zorlukları etkili bir şekilde ele almak için hedefe yönelik önlemler alıyoruz” diyor. | ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 21.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.