Viyana’da ilkokul öğrencilerinin yaklaşık üçte biri Müslüman

Viyana’da ilkokul öğrencilerinin yaklaşık üçte biri Müslüman

İçinde bulunduğumuz okul yılında Viyana’daki ilkokul çocuklarının yaklaşık üçte biri Müslüman; bu da onları en büyük dini grup haline getiriyor. Kentin Eğitimden Sorumlu Üyesi Christoph Wiederkehr (NEOS) bir kez daha ayrı bir konu olan “Demokrasi”yi savunuyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre Katolikler öğrenci nüfusunun beşte biriyle ikinci sırada yer alıyor. En hızlı büyüyen grup, yaklaşık dörtte birini oluşturan, dini inancı olmayan öğrencilerdir.

Özel okullar dahil değildir

Güncel rakamlar Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla resmi ilköğretim okullarından toplandığı için özel okulların yaklaşık yüzde onunu içermemektedir. Sonuç olarak ilkokul öğrencilerinin yüzde 35’i Müslüman, yüzde 26’sı dinsiz, yüzde 21’i Katolik, yüzde 13’ü Ortodoks ve yüzde 2’si Protestan veya başka bir mezhebe mensup.

2016/17 öğretim yılıyla karşılaştırıldığında oranlar önemli ölçüde değişti; ancak o zamanlar sayılar farklı şekilde toplanmış ve doğrudan karşılaştırılabilir olmasa da bazı durumlarda boşluklar vardı; O zamanki şehir okul yönetim kurulunun verilerine göre, yedi yıl önce yüzde 31’i Katolik, yüzde 28’i Müslüman ve yüzde 17’si herhangi bir dine mensup değildi.

Birinci sınıftan itibaren zorunlu ders

Rakamları göz önünde bulunduran Wiederkehr, “Demokraside Yaşamak” dersinin birinci sınıftan itibaren tüm öğrenciler için zorunlu olması yönündeki çağrısını yineledi. Bu, demokrasi, değerler ve ahlakın yanı sıra tanınmış tüm dinler hakkındaki bilgileri aktarmayı amaçlamaktadır. Buna karşılık, ayrı bir din konusunun yalnızca talep edilmesi halinde takvime dahil edilmesi gerekmektedir.

Wiederkehr, ahlak derslerinin yalnızca liseden itibaren ve yalnızca din seçildiğinde başlayacağı yönündeki mevcut yapının temelde yanlış olduğuna inanıyor. Ancak değişiklik ancak federal yasa yoluyla yapılabilir ve burada ÖVP ve Yeşiller tarafından defalarca reddedildi.

“Avusturya’daki tüm çocuklar için geçerlidir”

Ona göre, her ne kadar Müslüman çocukların sayısının fazlalığı öncelikli olarak kentsel bir olgu olsa da din yerine yeni demokrasi konusunun Avusturya’nın her yerinde tanıtılması gerekiyor. Müslümanlar arasında Yahudiler, LGBTQ üyeleri ve kadınlar gibi diğer grupları değersizleştirenlerin oranı artıyor.

Ancak diğer gruplara yönelik değersizleştirme eğilimleri dinden bağımsızdır (bkz. aşırı sağcılık) ve demokrasi ve değerlerle uğraşmak Avusturya’daki tüm çocuklar için geçerlidir. “Ama elbette farklı öncelikler belirleyebilirsiniz.”

Başpiskoposluk: Din eğitimi demokrasi için önemli

Viyana Başpiskoposluğu eğitim dairesi başkanı Andrea Pinz, Wiederkehr’in ilkokullarda zorunlu din eğitiminin kaldırılması yönündeki talebini reddetti. Salı günü Pinz, Kathpress’e demokrasi, hoşgörü ve toplumdaki uyum için din eğitiminin büyük önemini vurguladı.

Viyana FPÖ’nün eğitim sözcüsü, kulüp başkanı Maximilian Krauss, din eğitiminin kaldırılması talebini “özel sınıf skandalı” ve “İslamlaşma fantezileri” olarak nitelendiriyor. Krauss bir yayında, “Burada İslam’ın ve özellikle İslamcıların önünde eğiliyoruz” dedi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 11.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.