Viyana’da ırkçılığa karşı gösteriye, ırkçı saldırı

Aşırı sağcı politikacının, “göçmenlerin Viyana’yı Viyana olmaktan çıkardı” sözleri üzerinde Viyana’da birçok siyasi partinin ortak düzenlediği, “Hepimiz Viyanalıyız” mitingine aşırı sağcılar saldırıda bulundu.

Viyana’da ırkçılığa karşı gösteriye, ırkçı saldırı

Avusturya Özgürlük Partisi [FPÖ] Aşağı Avusturya Eyalet Parlamento üyesi [NÖ] Gottfried Waldhäuslich katıldığı bir televizyon programında Avrupa Birliği dış sınırlarının kapatılması ve hiçbir şekilde göçmen akışına izin verilmemesini savundu. Patisinin ülke çapında “Avusturya Kalesi” adlı bir kampanya başlattığından söz eden aşırı sağcı siyasetçi, Avusturya sınırlarını kapatmaya ve daha fazla göçe izin vermemeye kararlı olduklarını ifade etti.

 

Puls 4’ün “Pro und Contra” programına çok sayıda lise öğrencisi katılarak ve siyasilere çeşitli sorular yönelttiler. Aşırı sağcı FPÖ siyasetçi Gottfried Waldhäuslich yaptığı göçmen karşıtı konuşması sonrasında bir lise öğrencisinin sorusu, ülkede ırkçılık tartışması başlattı.

Lise öğrencinin,” “Önlemlerinizi yıllar önce uygulamış olsaydınız, bu sınıfın yarısı bugün Viyana’daki liseye gitmiyor olacaktı. Buna ne dersiniz?” diye sorması üzerine, FPÖ’lü siyasetçi “O zaman Viyana yine Viyana olurdu” yanıtı verdi.

Göçmen semtinde miting

Pazartesi akşamı Viyana Reumannplatz’da “Hepimiz Viyanalıyız” sloganıyla bir gösteri düzenlendi.

Gottfried Waldhäusl’un [FPÖ] Viyanalı öğrencilere yönelik ayrımcı açıklamasının ardından pazartesi akşamı göçmenlerin yoğun yaşadığı Viyana-Favoriten’deki Reumannplatz’da birçok partinin katıldığı bir gösteri düzenlendi.

“Hepimiz Viyanalıyız” sloganıyla düzenlenen dayanışma mitingiyle katılımcılar, Aşağı Avusturya FPÖ il meclis üyesinin açıklamalarını protesto etti.

 

Gösteriye yüzlerce kişi katıldı. “Waldhäusl gitmeli” ve “Irkçılık bir görüş değildir” yazılı afişler görüldü.

Miting Yeşiller, SPÖ, NEOS, SÖZ, Bira Partisi, KPÖ ve Links [Sol] bölge örgütleri tarafından düzenlendi. SÖZ Partisi Başkanı Hakan Gördü ve SPÖ 10. Bölge Favoriten İlçe Meclis Üyesi Muhammed Yüksek’te göstericilerin arasında yer aldı.

İlk başta mitinge katılacağını duyuran iktidar partisi ÖVP, daha sonra katılmaktan vazgeçildiğini duyurdu. ÖVP Viyana sözcüsü, ÖVP’nin “Link ve KPÖ gibi aşırı sol gruplarla” bir mitingin eş düzenleyicisi olarak hareket etmek istemediğini söyledi. Ancak, bireysel katılım sağlanacak ve Waldhäusl tarafından hakarete uğrayan öğrencilerle dayanışma gösterecektir dendi.

Mitinge, aralarında Volkshilfe Direktörü Erich Fenninger, Viyana Şehir Sağlık Meclis Üyesi Peter Hacker ve STK SOS Balkan Route’dan Kid Pex’in de bulunduğu önde gelen isimler katıldı.

Irkçılığa karşı gösteriye, ırkçı saldırı

Ancak eylem, Amalienbad’ın cephesine bir pankart asan aşırı sağcı bir grup tarafından kesintiye uğratıldı.

Pankartta “Waldhäusl haklı” yazıyordu. Ayrıca, maskeli kişiler göstericilerin üzerine piroteknik nesneleri attı.

Bir grup gösterici pankartın asıldığı binanın önünde “Naziler dışarı” sloganı atarak, aşırı sağcı göstericilere ulaşmak için, binanın dış cephesini boyamak için kurulan iskeleye çıkmak istedi.

Polisin barikat kurmasıyla, sol grupların yukarı çıkması engellenirken, pankart polis tarafından kaldırıldı. | © DerVirgül

 

Yayınlama: 07.02.2023
Düzenleme: 07.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.