Viyana’da kiralar ve emlak fiyatları yükselmeye devam ediyor

Viyana’da yeni ve yenilenmiş emlak fiyatları ve kiralar bu yıl da artmaya devam edecek.
Geçen yıl Viyana’da emlak fiyatları genel olarak biraz düşmüş olsa da bir metrekarenin ortalama fiyatı hala 5.000 Euro’nun üzerinde.

Viyana’da kiralar ve emlak fiyatları yükselmeye devam ediyor

Arz az | Bu yıl Viyana’da sadece 8.000 daire planlanıyor

EHL Immobilien’den Michael Ehlmayer, bunun nedeninin arz sıkıntısı olduğunu açıklıyor.

Emlak girişimcisi, “Geçen yıl toplam 12.500 daire inşa edildi, bu yıl sadece 8.000 daire olacak” diyor. “Gelecek yıl ise sadece 7.000 daire tamamlanmış olacak.” Faiz oranlarındaki ve işçilik maliyetlerindeki artış nedeniyle, inşaat projeleri artık proje geliştiriciler için enflasyondan önceki yıllarda olduğu kadar kârlı değil. Sektör şu anda genellikle faiz oranlarının tekrar düşmesini bekliyor.

Kira piyasası ek baskı altında

Bildirildiği üzere, diğer emlak segmentlerinde de fiyatların düşmesi muhtemeldir. Raiffeisen Immobilien kısa süre önce güçlü bir fiyat ayarlaması yaşadı. Raiffeisen Immobilien kısa süre önce bu yıl ve gelecek yıl federal başkent için satın alma fiyatlarında yüzde 15’e varan düşüşler gördü. Avusturya’nın diğer bölgelerinde ise bu rakam yüzde 8’dir.

Kira piyasası, yeni inşaat faaliyetlerinin düşük seviyesi ve emlak sektöründeki durum nedeniyle ek baskı altında. “İşlemlerin büyük ölçüde düştüğü bir emlak piyasamız var. Bunun nedenleri faiz oranlarındaki artışlar ve daha sıkı kredi kurallarıdır” diyen s REAL Immobilienvermittlung Genel Müdürü Martina Hirsch ORF Viyana’ya konuştu. “Bu nedenle, kiralama piyasasına çok fazla odaklanılıyor, çünkü satın alamayanlar veya satın almaktan çekinenler kiralıyor.”

Endeks ayarlaması ve enflasyon Viyana’da en çok kiraları etkiliyor

Yeni inşa edilen, yani 1945’ten sonra inşa edilen tüm konutların kiralarında da bu yıl bir artış beklenebilir. Çoğu kira sözleşmesi bir endeks ayarlaması içermektedir ve enflasyon son zamanlarda yeniden yükselmiştir. Bu kiralar, federal hükümet tarafından kısa süre önce kabul edilen kira üst sınırından etkilenmeyecektir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 14.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.