Viyana’da uyuşturucudan ölen gençlerin sayısı artıyor

Viyana’da 25 yaş altı uyuşturucuya bağlı ölümlerin sayısı artıyor. Uzmanlar özellikle uykusuzluk veya anksiyete bozukluklarını tedavi etmek için ilaç kullanımı konusunda endişeli.

Viyana’da uyuşturucudan ölen gençlerin sayısı artıyor

Geçen yıl Viyana’da uyuşturucu kullanımı nedeniyle 98 kişi öldü; bunların en sonuncusu 16 yaşında iki kız çocuğuydu. Bazı durumlarda 14 yaşın altındaki çocukların da uyuşturucu kullanımından sonra hastanelerde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Giderek artan bir sorun, benzodiazepinlerin [bir tür yatıştırıcı] kötüye kullanılmasıdır. Doğru şekilde reçete edildiğinde ve alındığında uyku getirici, kas gevşetici ve kaygı önleyici etkiye sahip oldukları söylenir. Ewald Lochner, “Özellikle genç yaş gruplarında, hem pandemi sırasında yaşanan kriz benzeri olaylar hem de enflasyon vb. nedeniyle çok sık ve yoğun tüketilen bir madde haline geldi” dedi.

Tabipler Birliği ve Eczacılar Birliği ile çalışma grubu

Ancak bu gençlere ve genç yetişkinlere ulaşmak oldukça zordur. Çoğu pandemiden önce de zaten yük altındaydı, çoğunlukla parçalanmış ailelerden geliyorlar ve madde yoluyla hayatı kolaylaştırmaya çalışıyorlar. Bunları korumak için ilaçların kötüye kullanılmasına son verilmelidir.

Bu amaçla Tabipler Birliği ve Eczacılar Birliği ile bir çalışma grubunun toplandığını belirten Lochner, “Bir şeyin olması için gerekirse başka yasal düzenlemelerin de olması gerekiyor.” Ayrıca bu ürünler nedeniyle Viyana polisiyle de çok yakın çalışıyorlar. Karaborsadan da satın alınabilir. Orada satın alınan ilaçlar genellikle daha yüksek konsantrasyonlarda aktif bileşen içerir. Alkol ve diğer sarhoş edici maddelerle birleştirildiğinde ölümcül bir kokteyl haline gelebilir; aşırı dozda solunum durmasına neden olabilir.

Proje: Okullarda psikolojik yardım

Uzmanlar şu anda genel olarak daha fazla çocuk ve gencin uyuşturucu ve ilaca yöneldiğini görmüyor. Lochner, bir anda çok yoğun tüketime başlayan bir grup genç olduğunu ve bu gençlerin sayısının giderek arttığını söyledi. Uzmanları endişelendiren yalnızca zor durumlar değil; genel olarak pandemi ve mevcut diğer krizler çocuklar ve gençler üzerinde kalıcı bir etki bırakıyor.

Psikiyatri, bağımlılık ve uyuşturucu konularından sorumlu Viyana koordinatörüne göre klinik psikologları okullara getirmek için şu anda bir proje başlatılıyor. Daha sonra okulun açılış saatleri boyunca okulda hazır bulunacaklar ve öğretmenler, veliler ve öğrenciler için irtibat kişisi olacaklar. “Neden? Locher, “Her şeyden önce bilgi sağlayabilmek, aynı zamanda gerekiyorsa etkilenenleri bulmak ve onları tedavi için hemen polikliniklerimizden birine yönlendirebilmek” diye vurguladı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 10.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.