Viyana’daki anne cinayeti göz göre göre geliyorum demiş

Avusturya anne cinayetiyle, kadın cinayetlerini önlemede başarısız olduğunu yeniden kanıtladı. Annesini daha önce ölümle tehdit ettiği ve şiddet uyguladığı bilinen ve uzaklaştırma cezası alan 22 yaşındaki erkek, Şiddetten Korunma Yasası’nın uygulanmadığını bir kez daha ispatladı.

Viyana’daki anne cinayeti göz göre göre geliyorum demiş

Viyana-Liesing’de 22 yaşındaki bir kişinin annesini bıçakladığı söylenen kanlı cinayetin ardından şimdi de daha önce yaşananlara ilişkin ilk bulgular tartışmalara neden oldu. Viyana Cumhuriyet Başsavcılığı, salı akşamı annesini öldürdüğünü itiraf eden 22 yaşındaki erkek için perşembe günü gözaltı başvurusunda bulundu. Çarşamba günü cezaevine gönderildi.

Zanlıya üç kez giriş ve yaklaşma yasağı uygulandı. Ancak, ilgili kadın derneğinde şiddet suçluları için zorunlu danışmanlık randevularına katılmadığı ortaya çıktı.

Yen yasaya göre, şiddet uygulayan veya meyilli olan ve ayrıca polis tarafından uzaklaşma ve giriş yasağı konulan kişiler beş gün içinde bir şiddet önleme danışma merkezine başvurmalı ve randevu almalıdır. Altı saatlik istişare, ilk kez temastan sonraki 14 gün içinde yapılmalıdır.

Ancak anne katili zanlının, ilgili kuruma hiç başvuru yapmadığı ortaya çıktı. “Bu tür durumlarda her zaman olduğu gibi, bunu polise bildirdik” diyen ilgili kurum ayrıca, istişareye katılım reddedilirse, faile idari para cezası verildiği bilgisini verdi.

Edinilen bilgilere göre zanlı, zaten böyle bir para cezasını ödemiş. Ancak daha sonra devam etmesi gereken resmi prosedürün nasıl işlediği henüz bilinmiyor.

Genç adamın geçmişte annesini birkaç kez tehdit ettiği söyleniyor. Yürütme, polis memurlarının daha sonra kurbanla birkaç kez görüştüğünü söyledi. 54 yaşındaki kadını, şiddetli bir suçun kurbanı olma riskinin yüksek olduğu konusunda uyardılar dendi. Ancak polisin kadını uyarması ve önlem almaması tartışmalara neden oldu.

Anne cinayetiyle tekrardan masaya yatırılan Şiddetten Korunma Yasası’nı bakanlık savunurken, kadın örgütleri eksiklik ve uygulamada yaşanan zafiyete dikkat çekiyor. | © DerVirgül

 

Yayınlama: 02.03.2023
Düzenleme: 02.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.