Avusturyalı aşırı sağcı Sellner’in Almanya’ya girişi yasaklandı

Göçmen gazetesi olduğu için Virgül’den Deniz Hüyük’le röportaj yapmayı kabul etmeyen ve Deniz Hüyük’le girdiği polemikte Avusturya tarihi konusunda yetersiz kalan ve saldırganlaşan radikal sağcı Martin Sellner’e Almanya, ülkeye giriş yasağı koydu.

Avusturyalı aşırı sağcı Sellner’in Almanya’ya girişi yasaklandı

Almanya Potsdam’da radikal sağcı aşırılık yanlılarının bir toplantısının ortaya çıkarılmasından sadece iki ay sonra, Almanya devleti Avusturyalı aşırı sağcı Martin Sellner için ülke çapında giriş yasağı koydu.

Potsdam belediye başkanı Mike Schubert, Sellner’a giriş yasağı hakkında şunları söyledi; “Devletin güçsüz olmadığını, meşru imkanlarını kullandığını göstermeliyiz. Gösteri ve mitingler önemli bir sinyaldi. Demokrasinin savunulabilir olduğunu açıkça ortaya koyuyoruz. Temel hakların ve anayasanın korunması için kurumların bu araçları kullanması gerekiyor.”

Aşırı sağcı Sellner’ın bundan sonra Almanya’ya seyahat etmesine izin verilmiyor

Almanya tarafından yapılan açıklamada, karar derhal uygulanmalıdır; yani “giriş yasağı prensipte derhal uygulanır”. Eğer ilgili kişi şu anda Almanya’da bulunuyorsa, bir ay içinde ülkeyi terk etmesi gerekecektir. Ancak, hareket özgürlüğü hakkının kaybına ilişkin karara ve derhal icraya karşı itirazda bulunabilecektir” dendi.

Aşırı sağcı toplantılarla ilgili “düzeltici” açıklamalar

Arka plan, Sellner’ın Kasım ayındaki Potsdam toplantısında verdiği ve medya şirketi Correctiv’in Ocak ayında yaptığı bir yayınla öğrenilen bir konferanstır. Sellner sözde “geri dönüş”ten bahsettiğini söyledi. Aynı başlıklı yeni kitabında yazdığı gibi, Alman pasaportu taşıyanlar da dahil olmak üzere yabancı kökenli kişilerin toplu olarak Almanya’dan sınır dışı edileceğini kastediyor.

“Correctiv” yayınının ardından Almanya genelinde ve Avusturya’da aşırı sağcılara ve AfD’ye karşı kitlesel gösteriler başladı. AfD Potsdam’da çok sayıda üye tarafından temsil ediliyordu. Toplantıya CDU üyeleri ve son derece muhafazakar Değerler Birliği üyeleri de katıldı. Öte yandan, Avusturya’da önde gelen FPÖ politikacıları Sellner’ın fikirlerini destekliyor.

Aşırı sağcı Sellner giriş yasağına karşı yasal yollara başvurmak istiyor

Sellner, Potsdam’ın kararını videosunda sundu. Avusturyalı aşırı sağcı, kararın özgür demokratik temel düzenin ihlallerini ortaya çıkardığını, ancak “Temel Yasanın tamamen çarpıtıcı bir şekilde yorumlandığını” söyledi.

Sellner, “Şimdi mahkemeye gidecek olan da tam olarak budur” dedi. Avukatı hem acil hem de esas işlemleri başlatacak. Acil prosedürün iki aya kadar sürmesini bekliyor. Sellner, yasal adımların başarısız olması durumunda başka adımlar atma hakkını saklı tuttuğunu söyledi. Aynı zamanda şu anda Avusturya’da olduğunu ve şimdilik Federal Almanya Cumhuriyeti’ne girmeyeceğini de belirtti.

Girişin reddedilmesinden genel olarak devlet yetkilileri sorumludur, bu durumda Almanya genelinde geçerli olan giriş yasağının, örneğin sınır kontrollerinin bir parçası olarak federal polis tarafından uygulanması gerekecek. Almanya’ya girdikten sonra girişi ve kalması yasaklanan kişi sınır dışı edilebiliyor. Ayrıca yasağa rağmen giriş yapmak suçtur ve cezai sonuçları olabilir.

Viyana’daki Türk Büyükelçiliğine saldırıyı üstlenmişti

2017 yılında Viyana’daki Türk Büyükelçiliği’nin çatısına yan binanın çatısından atlamak suretiyle geçen, üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan sözler içeren bir pankartı binanın çatısına asılması olayını da üslenen “Kimlik Hareketi” adına o dönem örgütün lideri olarak Martin Sellner üstlenmişti. | ©DerVirgül

Yayınlama: 19.03.2024
Düzenleme: 19.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.