Alman çikolatası yerine döner kebap

Almanya Cumhurbaşkanı Türkiye’ye yaptığı ziyarette, beraberinde 60 kilo döner getirdi. Dönerin anavatanına giderken, hediye olarak döner götürmek ne anlama geliyor? Almanya’da tüketilen döner daha mı lezzetli?

Alman çikolatası yerine döner kebap

| Adem Hüyük

Almancıların Türkiye ziyaretlerinde getirdikleri hediyeler arasında çikolata, olmazsa olmazdı…

Bu nedenle Almancı akrabaları olan herkese bu çikolatalardan muhakkak hediye olarak gelmiştir. Şimdilerde hediye olarak pek tercih edilmese de eski zamanlarda çok değer gören hediyeler arasındaydı.

Almanya Cumhurbaşkanı yanında döner getirdi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, İstanbul’a yaptığı ziyarette Tarabya’da davet verdi. Davette Almanya’dan getirdiği döneri kesen Steinmeier “Döner kebap, artık Almanya’nın ulusal yemeği haline geldi” dedi.

Türkiye ve Almanya’nın, sadece ortak ekonomik ve siyasi çıkarları olmadığını ifade eden Steinmeier, Türk-Alman ilişkilerinin yüzyıllar boyunca kurulan insani bağlar sayesinde canlılığını koruduğunu belirtti.

Her ne kadar Almanya Cumhurbaşkanı döneri ulusal yemekleri olarak görse de bunun yanında başka bir gerçeklik daha var…

Döner sandviç Almanya’nın

Türkiye’de döner tabaklarda servis edilir ve bu şekilde tüketilirdi. Dönerin sandviç yani ekmek arası olarak tüketimi Almanya’daki Türkiye kökenlilerin eseridir. İlk ekmek arası döner tüketimi Berlin’de başlamış ve döner tüketilen tüm ülkelere yayılmıştır.

Ayrıca, Avrupa Birliği Ülkelerinde dönerin lezzeti, Türkiye’ye göre daha iyi. Özellikle dönere ayrı bir lezzet katan soslar yine AB ülkelerinde kullanılmaktadır. AB ülkelerindeki diğer halkların dönere olan ilgisinin artması, dönerin daha lezzetli ve daha sağlıklı ortamlarda üretilmesini tetiklemiştir.

Özellikle son 15 yıldır AB ülkelerinde döner tüketen Türkiye kökenlilerin, Türkiye ziyaretlerinde döner yemedikleri, tercih etmedikleri görülüyor. Bunun nedeni geldikleri ülkelerdeki dönerden aldıkları tadı bulamadıklarından kaynaklanmaktadır.

Almanya Cumhurbaşkanı döneri ulusal yemekleri olarak görse de diğer taraftan biz döneri daha iyi yapıyoruz mesajı vermek istemiş olabilir mi? | ©DerVirgül

Yayınlama: 23.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.