Avusturya bayrağı dünyanın en eski bayraklarından

Genel kültür | Avusturya bayrağı dünya üzerinde bulunan en eski bayraklarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir.

Avusturya bayrağı dünyanın en eski bayraklarından

Avusturya bayrağı renkleri sırası ile kırmızı – beyaz – kırmızı olan eşit büyüklükte üç yatay şeritten oluşur. Danimarka bayrağı ile birlikte dünyanın en en eski bayraklarından biri olarak kabul edilir.

Efsaneye göre bayrağın oluşumu şöyledir; Avusturya Arşidükü V. Leopold’un yaptığı savaş süresince giydiği beyaz savaş elbisesi kan ile tamamen kırmızı olmuştur, kazanılan zaferden sonra belini sıkı sıkya tutmakta olan kemeri çıkarmasının ardından kanın kemerin altındaki kısma hiç bulaşmadığını ve oranın bembeyaz kaldığını görür ve altı-üstü kırmızı ortası beyaz bu savaş elbisesini milletine bayrak yapar. Ama aslında bayrak 13. yüzyılda Avusturya Arşidükü II. Frederick tarafından tasarlanmıştır.

Bayrağın görünümü Avusturya Cumhuriyeti Arması Yasası’nın 3. Bölümünde yer almaktadır. Ortadaki beyaz ve dıştaki iki şerit kırmızı olmak üzere eşit genişlikte üç yatay şeritten oluşur. Bunun için önceden belirlenmiş bir boyut oranı yoktur. Ancak 3:2 (genişlik-yükseklik) oranı tavsiye edilir.

Avusturya Cumhuriyeti arması

Avusturya arması, altın duvar tacı ve üç tepesi olan siyah bir kartalı göstermektedir. Taç cumhuriyeti, vatandaşlarını ve iktidardaki demokrasiyi simgeliyor. Kartalın dişlerinde köylü sınıfının simgesi olan orak ve işçi sınıfını simgeleyen çekiç bulunmaktadır. Bunlar, daha önceki imparatorluk armalarından hanedan temsilinin daha da geliştirilmiş hali olarak kabul edilir ve imparatorluk tacının, kılıcın/asanın ve imparatorluk küresinin yerini alır.

Pençelerdeki kırık zincirler, Avusturya’nın Nasyonal Sosyalizmden kurtuluşunun bir sembolü olarak 1945’te eklendi. Kartalın göğsü, gümüş üst çubuğu olan kırmızı bir kalkan olan kalkanla süslenmiştir. Arma her zaman kalkan olmadan yüzer halde kullanılır.

Resmi hizmet bayrağı Avusturya ulusal bayrağına karşılık gelir, ancak aynı zamanda kartallı federal armayı da taşır. Resmi bayraklar için 3:2 (genişlik-uzunluk) oranı, Arma Yasası §3’te sıkı bir şekilde sabitlenmiştir. Ayrıca resmi bayrağı ve federal armayı taşıma hakkı, Arma Yasası’nın 6. Maddesine göre belirlenir.

Avusturya bayrağının renkleri nereden geliyor?

Avusturya bayrağının kökleri çok eskilere dayanmaktadır. Babenberg’li Heinrich II Jasomirgott’un arması köken olarak kabul ediliyor. Avusturya’nın 1156’da dükalığa yükselmesi vesilesiyle, tek başlı kartal gösteriliyordu ve bu kartalın yerini daha sonra kırmızı-beyaz-kırmızı kalkan aldı. Bu renk kombinasyonu ilk kez hanedanlık armalarında karşımıza çıkıyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 29.12.2023
Düzenleme: 29.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.