Avusturya’da en başarılı olduğumuz sektörün belgesel filmi çekiliyor

Doğu Ekspresi Belgesel Filminin Yönetmeni Adem Hüyük, Avusturya’da en başarılı olduğumuz gastronomi ve gıda sektörünün belgesel filmini çekiyor. Türkiye’den Avusturya’ya göçün 60. Yılı ile de ilişkilendirilecek belgesel filmi için, özellikle restoranlardan destek bekleniyor.

Avusturya’da en başarılı olduğumuz sektörün belgesel filmi çekiliyor

Avusturya’ya göçün 60. Yılına girerken, yaklaşık 320 bin nüfusa sahip olan bizlerin, Avusturya’da en başarılı olduğu sektör kuşkusuz gastronomi ve gıda sektörüdür. Doğu Ekspresi Belgeseli Filmi yönetmeni Adem Hüyük, ikinci belgesel olarak “Viyana’da Türk Restoranlar Tarihi” belgesel film çekimlerine bir süredir başlamış durumda.

1980 yıllarından günümüze uzanan süreci film tarzında ele alacağını belirten yönetmen, iskambil kağıtlarıyla oyun oynanan küçük kahvehanelerde, ekmek arası köfte ile başlayan sürecin, Anadolu mutfağını Viyana’nın bir parçası haline getirilmesini farklı bir bakış acısıyla izleyiciye sunmak istediklerini ifade etti.

| Viyana Türk Restoranlar Belgeseli Fragmanı 

 

İnanç ve yemek kültürünün farklı olması, uzun dönem dışarıda yemek yemeyi olanaksız kılmıştır diyen yönetmen, özellikle “domuz ve helal” faktörü Türk restoranları sayesinde aşılmış ve güvenilir bir tüketim ortamı yaratılmıştır diye konuştu.

Viyana’da alan çalışması yaparak, dışarıda yemek yemeyen büyük bir Türkiye toplumunun varlığından söz eden Hüyük, ancak bu insanların restoranlarla ilgili bir şikayeti olmadığını, her yerde olduğu gibi dışarıda yemek yeme kültürünü benimsemeyenler olarak nitelendirdi.

Destek çağrısı

Belgesel filmi için özellikle gastronomi sektöründen destek bekleyen Hüyük, Türk restoranlarından çekimler için kapılarını kendilerine açmalarını talep etti.

Ayrıca, Doğu Ekspresi Belgesel Filminde olduğu gibi, bu belgeselde de herhangi bir resmi kurumdan mali destek almadıklarını, iş insanı ve esnaflarımız tarafından yapılan yardımlarla belgeselin çekileceğini belirtti.

Sponsorluk ve reklam arasındaki fark

Belgesel çekimlerinin azımsanmayacak kadar çok maliyeti olduğuna değinen Hüyük, belgeselin reklamlarla değil, sponsorluklarla çekilebileceğini vurguladı.

| Viyana’da Türk Restoranlar tarihi… Çok yakında!

“Sponsorluk, markanın başka bir etkinlik veya organizasyonla ilişkisini gösterirken, reklam markanın kendi ürün veya hizmetini tanıtmaya odaklanır” bilgisini veren Hüyük, biz kimseden reklam istemiyoruz. Kalıcı bir yapıt yapmaya çalışırken, destek çıkan markalarında bu yapıtla beraber anımsanmasına aracı oluyoruz dedi.

Son olarak, bu düşünceyle Viyana’daki Türk restoranları başta olmak üzere, gastronomi ile dolaysız ilişkisi olan toptancılar, marketler gibi birçok sektörden belgeselin ekonomik acıdan desteklenmesini talep etti.

Mayıs ayında bitmesi bekleniyor

Türkiye’den Avusturya’ya göçün 60. Yıldönümü olan Mayıs 2024 tarihinde gösterime sunulması düşünülen belgesel, finans sorununu çözmek için Türkiye’den Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na [YTB] sekiz ay önce müracaat edildiğini ve çeşitli zamanlarda hatırlatılmasına rağmen, “olumlu-olumsuz” bir yanıt alınamadığı belirtildi.

Öte yandan, Avusturyalı kurumlarla da üç ay önce diyaloğa geçildiği ve yeni yılda projenin değerlendirmeye alınacağının söylendiği vurgulandı.| ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 25.12.2023
Düzenleme: 28.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.